President Santokhi: “Zuid-Zuidrelatie cruciaal voor ontwikkeling Caribische en Afrikaanse landen”

President Chandrikapersad Santokhi heeft tijdens de openingsceremonie van het Afri-Caribbean Trade and Investment Forum 2022 benadrukt dat regeringen ernaar dienen te streven om duurzame economische integratie en samenwerking te bevorderen. Dit ten behoeve van de volkeren van beide gebieden. Het Surinaamse staatshoofd heeft in de hoedanigheid van Caricom-voorzitter gesproken op donderdag 1 september 2022 in Barbados.

De Caricom-voorzitter is bijzonder ingenomen met de aanwezigheid van veel Afrikaanse en Caribische regeringsleiders- en functionarissen op de investeringsconferentie. “Dit is veelbelovend voor de beoogde verdieping en verbreding van de banden tussen onze beide regio’s. Het is vandaag een vreugdevolle en historische dag omdat beide gebieden zijn samengekomen om verder inhoud te geven aan onze historische banden, de langdurige vriendschap en samenwerking”, aldus de Surinaamse regeringsleider. President Santokhi merkt echter op dat deze samenwerking beperkt is gebleven. Voornamelijk tot de betrokkenheid in multilaterale arena’s, politiek overleg en diplomatieke demarches.

De president geeft aan dat het nu tijd is om verder te gaan dan solidariteit en verwantschap. “Het Caribisch gebied en het Afrikaanse continent hebben een onlosmakelijke geschiedenis van meer dan 400 jaar.” Hij accentueert dat deze relatie echter nooit op grote schaal is geëxploiteerd. “Ik ben blij te zien dat sommige Caribische bedrijven en banken zich op het Afrikaanse continent hebben gewaagd. Daar hebben we meer van nodig”, onderstreept het staatshoofd. President Santokhi beklemtoont dat het ook important is dat Afrikaanse landen investeren in het Caribisch gebied.

“We hebben ook Afrikaanse landen nodig om te investeren in het Caribisch gebied en om partnerschappen aan te gaan met Caribische bedrijven”, luidt de visie van president Santokhi. De Caricom-voorzitter heeft aangegeven dat het hoog tijd wordt om de Zuid-Zuidrelatie tussen de twee continenten vorm te geven. “Omdat we allemaal bijna op hetzelfde ontwikkelingsniveau zitten, is het van het cruciaal belang dat we onze krachten bundelen en samen gaan werken aan elkaars ontwikkeling”, aldus het Surinaamse staatshoofd.

 

The post President Santokhi: “Zuid-Zuidrelatie cruciaal voor ontwikkeling Caribische en Afrikaanse landen” appeared first on De Boodschap.

Source