President Santokhi geeft startsein “Steun Brokopondo” project

Maandag 23 mei 2022- Vandaag heeft president Chandrikapersad Santokhi samen met de vice president Ronny Brunswijk en de directeur van de Surinaamse Televisie Stichting (STVS) Raoul Abisoina het startsein gegeven voor het project “steun Brokopondo”.

Verder waren ook aanwezig de minister van Binnenlandse Zaken (BiZa) Bronto Somohardjo, DNA-voorzitter Marinus Bee, de minister van Regionale Ontwikkeling & Sport (ROS) Gracia Emanuel, districtscommissaris Paramaribo Noord-Oost Ricardo Bhola, districtscommissaris (dc) van Brokopondo Ludwig Mendelzoon, de minister van Sociale Zaken & Volkshuisvesting (Uraiqit Ramsaran), de minister van Grond & Bosbeheer (GBB) Dinotha Vorswijk en andere hoogwaardigheidsbekleders.

VP Brunswijk en president Santokhi hebben een symbolische cheque gedoneerd. De VP geeft ook aan dat dit ook de verantwoording is van de regering. “Wij kunnen de mensen niet in de steek laten”, aldus Brunswijk. Verder geven ze aan heel ingenomen te zijn met het initiatief van de STVS om het district Brokopondo te ondersteunen. Ook DNA-voorzitter Bee is ingenomen en geeft aan 1×24 uur beschikbaar te zijn voor het volk.

Tijdens onze live-uitzending van M’manten Taki hebben wij een gesprek gehad met de coördinator van het Nationaal Coördinatie Centrum (NCCR) Jerry Slijngard. NCCR-coördinator geeft aan dat het jaar 2022 een belangrijk jaar is voor Suriname. Suriname heeft in het Caraïbisch gebied de leiding over de rampenbeheersing. Verder heeft president Santokhi ook de leiding binnen de Caricom. Gelet op deze twee zaken heeft Suriname een belangrijke rol te vervullen bij rampenbeheersing.

De maand augustus is de periode van orkanen en hierdoor zullen veel landen getroffen worden. Het is dus belangrijk te weten hoe Suriname met de rampenbeheersing zal omgaan om dit ook te kunnen presenteren. Vandaag zal er nog overwogen worden als de president de getroffen gebieden tot “rampgebied” zal uitroepen. Hieraan zijn enkele voorwaarden aan verbonden.

Inheemse dorpen in district Sipaliwini zijn ook getroffen door wateroverlast. Naast de ramp, zijn er verschillende fases waarin gewerkt wordt tot herstel. Die lopen van een licht herstel tot stabilisatie van de gebieden en het vruchtbaar krijgen van de gronden.

Source