President Santokhi bespreekt situatie Haïti met adviesgroep van Sociaal Economische Raad VN (ECOSOC)

President Chandrikapersad Santokhi heeft woensdag 21 september in New York een ontmoeting gehad met de adviesgroep van de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties (ECOSOC). Er is gesproken over de bezorgde situatie op Haïti. Ook aanwezig waren de Canadese premier Justin Trudeau, de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Victor Geneus, António Guterres, secretaris-generaal van de VN, en Caricom secretaris-generaal Carla Barnett.

Today, I joined @CARICOMorg partners for an important conversation to discuss how we can continue to support the people of Haiti. I also announced that Canada is contributing $20 million to repair and rebuild schools affected by last year’s earthquake.

— Justin Trudeau (@JustinTrudeau) September 22, 2022

Santokhi sprak zijn bezorgdheid uit over de langdurige veelzijdige crisis op Haïti. Deze crisis heeft een enorme impact op het land op het gebied van sociaal-economische ontwikkeling en openbare veiligheid. De president gaf in zijn uiteenzetting aan welke stappen de Caricom heeft genomen in een poging om haar lidstaat te helpen. 

CARICOM Chairman, President Chandrikapersad Santokhi of Suriname, today addressed the Region’s concerns about the protracted, multifaceted crisis in Haiti, at a High-Level Meeting of the #ECOSOC Ad Hoc Advisory Group on Haiti, at #UNGA2022 in New Yorkhttps://t.co/Tv3pwYjOv3 pic.twitter.com/rhVoeZ85WU

— CARICOM Secretariat (@CARICOMorg) September 21, 2022

Er is onder andere een kleine commissie van regeringsleiders ingesteld om de ontwikkelingen op het eiland op de voet te volgen. Deze commissie heeft twee keer vergaderd met de premier van Haïti. President Santokhi gaf verder aan, dat de regionale organisatie klaar staat om in een van de lidstaten een vergadering van belanghebbenden te organiseren, op technisch en politiek niveau.

“Ook stelt de Caricom voor een bijeenkomst van internationale partners te organiseren om financiering en logistieke ondersteuning te bespreken”, aldus de president. Hij heeft verder aangegeven, dat op basis van eerder genoemde pogingen een routekaart naar verbetering van de openbare veiligheid moet worden ontwikkeld.

De Caricom pleit al lang voor een ontwikkelingsplan op lange termijn voor Haïti. Dit is van cruciaal belang om het land weer op te bouwen. 

Caricom-voorzitter Santokhi merkte op dat ontwikkeling een van de beste vormen is van veiligheid en stabiliteit. “Het scheppen van banen, het opbouwen van menselijke capaciteit en het opbouwen van instellingen van de staat zijn zeer important”, sprak het staatshoofd. De Caricom-voorzitter benadrukte, dat er echter grenzen zijn aan de middelen die Caricom ter ondersteuning kan bieden aan Haïti. De regionale organisatie heeft wel hulp aangeboden op gebieden waar het een erkende institutionele kracht heeft. 

Santokhi benadrukte, dat de Caricom met steun van de internationale gemeenschap klaar staat om Haïti, en in het bijzonder het Haïtiaanse volk, te ondersteunen.

Generated by Feedzy