Pompprijzen worden binnenkort marktconform

De prijs van Unleaded is vandaag, vrijdag 9 september 2022, aangepast naar SRD 24,88 per liter. De redactie verneemt, dat de prijzen van V-power en Diesel vooralsnog ongewijzigd blijven, maar dat de oliemaatschappijen al kenbaar hebben gemaakt, dat zij de overheid niet meer kunnen voorschieten, omdat de prijzen op internationaal niveau allang veel hoger liggen dan wat onze samenleving neertelt per liter. “Het is een kwestie van tijd, want internationaal en zelfs bij onze buurlanden, betaalt men al de officiële prijs bij de pomp, alleen in Suriname subsidieert de overheid brandstof en verwacht van de oliemaatschappijen dat zij voorschieten bij leveringen”, aldus een pomphouder tegenover de redactie.

SOL

SOL Suriname N.V. had rond eind juli, de algemene brandstoflevering aan de Surinaamse markt stopgezet. De oliemaatschappij had toen aangegeven, dat zij haar internationale en nationale leveranciers niet kan betalen, omdat zij niet over de nodige US-dollars kan beschikken.

Naar aanleiding hiervan zijn de oliemaatschappijen al geruime tijd in gesprek gegaan met de regering en de Centrale Bank van Suriname om tot een degelijke oplossing te komen voor het USD- vraagstuk.

In juli was er naar verluidt voorlopige een oplossing gekomen tussen de oliemaatschappijen en de regering, want er was namelijk een regeling getroffen om een gedeelte van de US-dollars beschikbaar gesteld te krijgen van goudexporteurs en de commerciële banken. Wij vernamen toen, dat dit bedrag bij lange na niet genoeg is om de volledige rekening van de olieleveranciers te voldoen. Op basis daarvan hebben de oliemaatschappijen de afgelopen periode continu moeten onderhandelen met hun leveranciers om een regeling te kunnen treffen zodat de Surinaamse samenleving kon worden voorzien van brandstof.

Marktconform

De oliemaatschappijen SOL en Rubis hadden reeds eerder dit jaar gesteld, dat zij niet meer onder de kostprijs producten zouden kunnen verkopen en verzochten toen al de regering, de brandstofprijzen marktconform te maken. SOL stelde toen in een verklaring, niet van plan te zijn om de subsidie op brandstof te blijven voorschieten voor de overheid, die vanwege politieke redenen de olie onder de kostprijs blijft verkopen. De regering en de oliemaatschappij moeten conform de afspraken, de brandstofprijzen aanpassen volgens een overeengekomen prijscalculatiemethodiek. De nieuwe pompprijs moet minimaal op kostprijsniveau zijn en die is nu al hoger dan de huidige vastgestelde pompprijs.

The post Pompprijzen worden binnenkort marktconform appeared first on DE WEST.

Source