Politie ingeschakeld voor onderzoek verdwenen paspoorten

“Ik weet niet wie het heeft gedaan, maar de misprinte paspoorten zijn niet te vinden,” zegt Anastatia Kanapé-Pokie, directeur van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) in gesprek met Suriname Herald. Zij geeft aan dat er aangifte hiervan is gedaan bij de politie. De politie is vrijdag gestart met het onderzoek op de afdeling Paspoorten.

Tijdens het printen van de paspoorten is het volgens de directeur zo, dat er beschadigde paspoorten ertussen zijn en die worden aan een kant gezet. Na een periode wordt er een proces-verbaal opgemaakt en worden de paspoorten daarna vernietigd, vertelt de CBB-directeur. Tot haar verbazing kwam ze tot de ontdekking, dat de paspoorten die opgeborgen waren bij het CBB er niet meer zijn.

“Ik vind het een ernstige zaak, omdat het niet zo kan zijn dat deze paspoorten terecht zijn gekomen in de samenleving. Het kunnen misschien kwaadwilligen zijn die een bedoeling ermee hebben, maar laat de politie de zaak onderzoeken, geeft Kanapé-Pokie aan.

De CBB-topvrouw heeft deze zaak ook gerapporteerd aan de hoofdverantwoordelijken waaronder het CBB valt. De lijst met paspoortnummers die waren aangegeven is ook al op straat. Het CBB heeft eerst een intern onderzoek gedaan en daarna de politie ingeschakeld.

“Wij deden nooit een onderzoek wanneer er beschadigde paspoorten waren om na te gaan als er enkele ontbraken. Er is voor het eerst een onderzoek gedaan en ik heb ontdekt dat de paspoorten er niet meer zijn,” merkt ze op.

Volgens Kanapé-Pokie gaat het om 104 misprinte paspoorten, die zijn verdwenen. “Ik ken geen enkel moment, dat er is ingebroken op de afdeling Paspoorten. Het gaat om burgers hun gegevens,” aldus Kanapé-Pokie.

Source