Parmessar: “Lokale banken worden verrijkt ten koste van de samenleving”

NDP-parlementariër Rabin Parmessar is van mening, dat de lokale banken ten koste van de samenleving verrijkt worden. Parmessar zei tijdens de begrotingsbehandeling, dat sinds vorig jaar de Centrale Bank van Suriname (CBvS) samen met het ministerie van Financiën en Planning een beleid heeft uitgestippeld waarbij door lokale banken en verzekeringsmaatschappijen termijndeposito’s (TD’s) worden geveild tegen hele hoge rentes. Deze veilingen gaan volgens Parmessar ten koste van de winstdeling van de CBvS.

“Terwijl de lokale banken worden verrijkt, lijdt de moederbank willens en wetens verlies. De banken worden enorm geaccommodeerd ten koste van de vele lastenverzwarende maatregelen, waarvoor de bevolking moet opdraaien,” stelde Parmessar, donderdag tijdens de begrotingsbehandeling.

Hij deelde mee dat dit bedrag, groter dan SRD 610 miljoen, komt van de bevolking. De volksvertegenwoordiger vroeg waarom men ervoor heeft gekozen om de banken en verzekeringsmaatschappijen voor meer dan SRD 600 miljoen te accommoderen. Nota bene in een tijd, waarbij de bevolking enorm uitgeknepen wordt.

“Voor hetzelfde doel en met betere resultaten zou gemakkelijk de Surinaamse burger hiervoor in aanmerking kunnen komen. Vraagt u aan de bevolking om zich in te schrijven voor 20 tot 30 procent rente, dan zult u zien hoeveel mensen daaraan zouden participeren. Zo heb je de bevolking ook geholpen, maar nee om u moverende redenen wilt u deze kleine groep accommoderen,” zei Parmessar.

De NDP-parlementariër zegt dat de banken geaccommodeerd worden, terwijl er nog veel te doen is aan de klantvriendelijkheid bij de banken. Hij haalde aan dat er vele hoge kosten gepaard gaan met de dienstverlening bij de banken met name transactiekosten en stortings- en opnamekosten.

“Dan praten we nog niet over de klantonvriendelijke IT-software. Hoe moeten mensen van 60+ omgaan met hele gecompliceerde software als ze bankzaken moeten doen? Gepensioneerden zijn nu afhankelijker geraakt van hun kleinkinderen en anderen en er wordt geld van hun afgetroggeld zonder dat zij het weten. Waarmee zijn we bezig?,” vroeg Parmessar zich af. Het is volgens de parlementariër een moeilijke weg om vooral een business account te openen, terwijl het ook zeer moeizaam is om te storten en te lichten.

“We vergeten dat onze economie voor 75 procent gestoeld is op de informele sector en wij kopiëren klakkeloos systemen uit landen, waarbij de informele sector een marginale rol vervult. Veel mensen houden nu noodgedwongen veel cash geld thuis met alle nare gevolgen van dien. Er is veel meer geld buiten de banken. We hebben een economie die voor 75 procent gedomineerd wordt door de informele sector en toch wordt er alleen gekozen voor banken en verzekeringsmaatschappijen. Dat is bedenkelijk voor velen, maar voor mij is dat duidelijk,” aldus Parmessar.

Er is volgens hem meer dan SRD 600 miljoen betaald aan banken in een periode, waarin banken enorme winsten maken. Hij vroeg zich af of een groot deel van de winsten niet afkomstig zijn van de veiling van TD’s bij de CBvS.

Source