PAHO vraagt landen prioriteit te geven aan zwaar getroffen Inheemse gemeenschappen

GFC NIEUWSREDACTIE- Pan American Health Organization-Directeur Carissa Etienne zegt dat 617.000 Inheemse mensen besmet zijn met het coronavirus in de Pan-Amerikaanse regio en drong er bij landen op aan prioriteit te geven aan de zwaar getroffen gemeenschappen.

“Het is waarschijnlijk dat veel meer mensen besmet zijn, maar we weten het misschien niet omdat ze moeite hebben gehad om de COVID-zorg te krijgen die ze verdienen,” zei ze tijdens haar wekelijkse persconferentie.

Ze voegde eraan toe dat “bijna 15.000 (inheemse) mensen zijn overleden aan COVID-complicaties sinds het begin van de pandemie.” De statistieken zijn gebaseerd op gegevens van verschillende landen.

Voorafgaand aan de Internationale Dag van de Inheemse Volkeren van de Wereld, die op 9 augustus wordt gevierd, merkte Etienne op dat de pandemie de ongelijkheid in de Pan-Amerikaanse regio heeft vergroot, en voegde eraan toe dat de meeste inheemse volken niet over de financiële en sociale vangnetten beschikken om ervoor te zorgen dat ze hun gezinnen en gemeenschappen kunnen blijven onderhouden, laat staan als ze ziek zijn.

“Veel van onze inheemse volken leven in afgelegen en geïsoleerde gebieden waar een kliniek of een dokter vele kilometers of dagen van hen verwijderd kan zijn. Zelfs degenen die in stedelijke centra wonen hebben nog steeds te maken met onzichtbare barrières – zoals taal, stigmatisering en armoede – die gezondheidszorg buiten bereik kunnen houden,” zei ze.

Landen moeten inheemse groepen betrekken bij de COVID-19-respons en ervoor zorgen dat gezondheidswerkers kennis hebben van de behoeften en talen van inheemse gemeenschappen, en “de traditie van voorouderlijke geneeskunde respecteren die nog steeds door veel van onze inheemse volkeren wordt beoefend”, drong Etienne aan.

Zij merkte op dat 17 landen in Noord- en Zuid-Amerika inheemse bevolkingsgroepen als prioritaire groep voor COVID-vaccinaties hebben aangewezen en dat in die en andere landen vaccinatiecampagnes aan de gang zijn.

“Tot nu toe zijn in heel Guatemala meer dan 134.000 inheemse mensen volledig gevaccineerd en in Brazilië hebben meer dan 312.000 inheemsen hun COVID-19-vaccinatie voltooid. Maar we hebben niet van elk land gegevens,” zei Dr. Etienne.

De landen van het Pan-Amerikaanse continent bereiken 2 miljoen COVID-doden

Wat de pandemische situatie in de Pan-Amerikaanse regio betreft, gaf Dr. Etienne aan dat er de voorbije week meer dan 1,2 miljoen COVID-19-gevallen en 20.000 COVID-gerelateerde sterfgevallen werden gemeld.

COVID-19-besmettingen nemen toe in Noord-Amerika, “vooral door een toename van het aantal gevallen in het zuiden en oosten van de Verenigde Staten en in Centraal-Mexico”.

Het aantal gevallen neemt toe in het Caribisch gebied en daalt in Zuid-Amerika, hoewel in sommige Braziliaanse staten het aantal infecties is toegenomen, aldus Etienne. “Dit onderstreept dat infecties snel kunnen toenemen zolang we de overdracht niet effectief indammen. Maskers, sociale afstand en andere volksgezondheidsmaatregelen blijven dus van cruciaal belang.”

Zij wees op de “grimmige pandemische mijlpaal” van twee miljoen doden als gevolg van COVID-19 in Noord- en Zuid-Amerika en noemde het aantal “een verontrustende herinnering dat we dringend moeten handelen om verder lijden te voorkomen” en herhaalde haar pleidooi voor meer vaccins voor Noord- en Zuid-Amerika.

“Vandaag blijven vaccins, die een baken van hoop zijn om deze pandemie onder controle te krijgen, voor veel te veel mensen in Noord- en Zuid-Amerika buiten bereik. Slechts 18% van de mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied is volledig gevaccineerd tegen COVID-19”, aldus Etienne.

Als antwoord op een vraag over de Delta-variant van het virus, die nu in 22 landen van het Pan-Amerikaanse continent aanwezig is, gaf ze: “De beste manier om het virus een halt toe te roepen, ongeacht de variant, is het versterken van de volksgezondheidsmaatregelen, waaronder het juiste gebruik van maskers, sociale afstand, isolatie van patiënten, quarantaine van contacten en vaccinatie”.

Source