PAHO slaat alarm na poliovirus-uitbraak in New York (VS)

Terwijl Covid-19 elke week ongeveer 4.000 levens blijft eisen in de Pan-Amerikaanse regio en het aantal gevallen van monkeypox (apenpokken) toeneemt, is het poliovirus nu ontdekt onder niet-gevaccineerde gemeenschappen in New York (VS). Als gevolg hiervan heeft de directrice van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) de landen opgeroepen het toezicht en de routine-vaccinatiecampagnes dringend te versterken.

Hoewel de VS na de ontdekking snel hebben gereageerd op de volksgezondheid, is polio een ziekte die “ik nooit meer in onze regio had verwacht”, zei dr. Etienne woensdag 21 september tijdens een persconferentie. 

Het is bijna 30 jaar geleden dat Amerika de eerste regio ter wereld was waar wilde polio werd uitgeroeid, maar door de dalende vaccinatiegraad, verergerd door de Covid-19 pandemie, zijn veel van onze bevolkingsgroepen onbeschermd. Polio, dat zich snel kan verspreiden in gemeenschappen met onvoldoende vaccinatiegraad, is geen behandelbare ziekte maar kan volledig worden voorkomen met vaccins. Toch is de vaccinatiegraad momenteel in bijna heel Zuid-Amerika onder de 80% gedaald en 12 landen in de regio lopen een hoog of zeer hoog risico op een uitbraak.

PAHO werkt nauw samen met de VS en heeft de lidstaten verschillende malen gewaarschuwd om waakzaam te blijven en maatregelen te nemen om niet-gevaccineerde bevolkingsgroepen proactief met een poliovaccin te bereiken.

“We mogen de levensreddende kracht van vaccins niet als vanzelfsprekend beschouwen”, aldus dr. Etienne.

De PAHO-directrice drong er bij de landen in de regio ook op aan hun Covid-19-vaccinatiecampagnes op te voeren, met name in het Caribisch gebied, waar een aantal eilanden achterblijft.

“Als we ons blijven inzetten, kunnen we Covid-19 onder controle houden,” zei ze. “Niet door het te negeren, maar door gebruik te blijven maken van de vele instrumenten die we tot onze beschikking hebben om infecties op te sporen en vooral te voorkomen.”

Dit omvat volksgezondheidsmaatregelen die moeten worden bevorderd, met name “op plaatsen waar velen nog niet gevaccineerd zijn of waar de gevallen toenemen”.

Met betrekking tot de uitbraak van monkeypox in de regio waarschuwde de directeur van PAHO dat ook in delen van Amerika het aantal gevallen toeneemt en dat, hoewel sterfgevallen uiterst zeldzaam blijven, mensen met een verzwakt immuunsysteem risico lopen op complicaties als gevolg van monkeypoxbesmetting.

PAHO heeft gewerkt aan de uitbreiding van de testcapaciteit in de regio, maar de landen moeten “nu handelen om de verspreiding te beheersen”, vooral omdat de vaccinvoorraden beperkt blijven.

Generated by Feedzy