Paho bezorgd over terugval vaccinatiegraad polio

WASHINGTON — Terwijl Covid-19 in de Amerika’s verantwoordelijk is voor rond de vierduizend doden elke week en de besmettingen met apenpokken stijgen, is het poliovirus nu ontdekt bij gemeenschappen in New York, Verenigde Staten (VS) die niet zijn gevaccineerd. In verband daarmee roept de directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) landen op om het toezicht en de vaccinatiecampagnes dringend te versterken.

Hoewel de VS na de ontdekking direct heeft gereageerd, “is polio een ziekte die ik nooit had verwacht nog in onze regio te zien”, zei Carissa F. Etienne woensdag tijdens een media briefing. “Het is haast dertig jaar geleden dat de Amerika’s het eerste continent in de wereld werd waar polio was uitgeroeid, maar afnemende vaccinatiegraad, verergerd door de Covid-19-pandemie, heeft veel van onze populaties onbeschermd achtergelaten.”

“We moeten de levensreddende kracht van vaccins niet als vanzelfsprekend nemen”

Polio, dat zich snel kan verspreiden onder gemeenschappen met onvoldoende vaccinatiedekking, is geen ziekte waarvoor er behandeling is, maar is volledig te voorkomen met vaccins. Toch is de vaccinatiegraad momenteel teruggevallen tot onder de 80 procent in haast geheel Zuid-Amerika. Twaalf landen in de regio lopen zelfs “een hoog of zeer hoog risico” op een uitbraak.

Paho werkt nauw samen met de VS en heeft lidlanden gevraagd alert te zijn en maatregelen te treffen om proactief niet gevaccineerde gemeenschappen te bereiken met een poliovaccin. “We moeten de levensreddende kracht van vaccins niet als vanzelfsprekend nemen”, waarschuwde Etienne.

Covid-19

De Paho-directeur drong er bij landen in de regio ook op aan om hun Covid-19-vaccinatiecampagnes op te schroeven. Ze noemde vooral het Caribisch Gebied, waar een aantal eilanden achterlopen. “Als we ons blijven inzetten, kunnen we Covid-19 onder controle houden”, onderstreepte ze. “Niet door het te negeren, maar juist door gebruik te blijven maken van de verschillende tools die we ter beschikking hebben om het virus te traceren en nog belangrijker om infecties te voorkomen.” Daartoe behoren volksgezondheidsmaatregelen die moeten worden gepromoot, “met name op plaatsen waar velen niet zijn gevaccineerd of waar het aantal gevallen stijgt”.

Apenpokken

Over de uitbraak van apenpokken in de regio, waarschuwde het Paho-hoofd dat besmettingen aan het toenemen zijn in delen van de Amerika’s. Hoewel sterfgevallen nog steeds zeldzaam zijn, lopen mensen met een verzwakt immuunsysteem het risico van complicaties als ze besmet raken. Paho werkt aan het verruimen van testcapaciteit in de regio, maar landen moeten nu in actie komen om verspreiden onder controle te houden, vooral omdat de voorraad vaccins beperkt is. Actieve betrokkenheid van getroffen gemeenschappen is cruciaal, drukte Etienne op het hart. Testen en contact tracing kunnen ook een aanzienlijke impact hebben op het verminderen van de overdracht.

Congres

Paho bereidt zich voor op de ontmoeting met de ministers van volksgezondheid uit de regio tijdens het Pan American Sanitary Conference. Etienne ziet de ontmoeting als een goede gelegenheid om de uitdagingen te bespreken bij het waarborgen van de gezondheid in de regio en afspraken te maken hoe voort te gaan. “Dit historische congres is niet alleen een kans om terug te kijken op en te leren van het verleden, maar ook een gelegenheid om de blik te richten op de toekomst en onze visie op een meer rechtvaardige regio, waarin we samenwerken om de gezondheid voor eenieder te verbeteren”, zei ze.

Generated by Feedzy