PAHO bezorgd over terugval vaccinatiegraad polio

Terwijl Covid-19 in de Amerika’s verantwoordelijk is voor rond de vierduizend doden elke week en de besmettingen met apenpokken stijgen, is het poliovirus nu ontdekt bij gemeenschappen in New York, Verenigde Staten die niet zijn gevaccineerd. Hoewel de VS na de ontdekking direct heeft gereageerd, «is polio een ziekte die ik nooit had verwacht nog in onze regio te zien», zei Carissa F. Etienne woensdag tijdens een media briefing.

«We moeten de levensreddende kracht van vaccins niet als vanzelfsprekend nemen»

Twaalf landen in de regio lopen zelfs «een hoog of zeer hoog risico» op een uitbraak. PAHO werkt nauw samen met de VS en heeft lidlanden gevraagd alert te zijn en maatregelen te treffen om proactief niet gevaccineerde gemeenschappen te bereiken met een poliovaccin. «We moeten de levensreddende kracht van vaccins niet als vanzelfsprekend nemen», waarschuwde Etienne.

Apenpokken

Over de uitbraak van apenpokken in de regio, waarschuwde het PAHO-hoofd dat besmettingen aan het toenemen zijn in delen van de Amerika’s. De PAHO werkt aan het verruimen van testcapaciteit in de regio, maar landen moeten nu in actie komen om zo de verspreiding onder controle te houden, vooral omdat de voorraad vaccins beperkt is.

Generated by Feedzy