Overal op de wereld sneuvelen hitterecords: een overzicht

Al in april zijn in India en Pakistan recordtemperaturen bereikt met pieken van 50 graden op sommige plaatsen. Maar niet alleen daar is het veel te heet, over de hele wereld – van Italië tot Australië – regent het hitterecords.

En deskundigen zeggen dat het ergste nog moet komen. De opwarming van de aarde leidt tot langere en zwaardere hittegolven. Het heeft grote gevolgen: in India en Pakistan waren er al stroomstoringen en watertekorten door de hitte, die veel te vroeg kwam dit jaar.

De piektemperaturen spelen de hele wereld parten, maar zijn op het zuidelijk halfrond het ergst. Australië en Uruguay bijvoorbeeld zagen hun nationale records sneuvelen in januari. In het Australische Onslow was het 50,7 graden.

Maar ook dichterbij huis was het nog nooit zo warm. In de zomer van 2021 werd het 49,1 graden in Turkije en 48,8 graden in Italië. In Frankrijk werd een nooit eerder geziene 46 graden gemeten. Zelfs in het koele Canada, waar het zomers in het zuiden hooguit een graad of 30 wordt, was het in 2021 bijna 50 graden. En op Antarctica was het met een graad of 18 ronduit aangenaam.

Een overzicht van de hitterecords de afgelopen jaren:

Infographic: World Sees Record Heat Waves | Statista

Source