Oud-president Trump aangeklaagd voor fraude

De openbaar aanklager van de staat New York heeft Donald Trump aangeklaagd vanwege de financiële gang van zaken bij de Trump Organization, zijn familiebedrijf in New York. De voormalig president van de Verenigde Staten wordt verdacht van fraude.

Het onderzoek in een civiele zaak naar de financiën van de Trump Organization loopt al jaren en draait om de vraag of Trump en zijn familie hebben gesjoemeld met de cijfers van het vastgoedbedrijf.

Volgens de procureur-generaal, Letitia James, heeft de familie Trump bewust een verkeerde voorstelling van zaken gegeven in de jaarrekeningen van het bedrijf. Het gaat om de jaren 2011 tot 2021, waarin de waarde van het vastgoed in zo’n tweehonderd gevallen zou zijn overdreven.

Daardoor zouden de Trumps hogere leningen hebben kunnen afsluiten en mogelijk ten onrechte belastingvoordelen hebben gekregen. Met de fraude zouden miljarden gemoeid zijn. “Door de waarde van zijn vermogen hoger voor te doen, heeft Donald Trump zichzelf onterecht verrijkt en aan misleiding gedaan”, aldus James.

De fraude zou betrekking hebben op vastgoed van de familie in onder andere New York, Washington D.C. en Chicago.

Ook kinderen verdacht
Ook drie kinderen van de voormalig president, onder wie Ivanka Trump, worden van betrokkenheid verdacht. Ivanka Trump was politiek adviseur van haar vader in de jaren dat hij president was. Naast Ivanka zijn volgens de procureur-generaal ook zoons Donald Jr. en Eric Trump betrokken.

Verder wordt de voormalige financiële topman van de Trump Organization, Allen Weisselberg, genoemd in de aanklacht. Hij bekende afgelopen maand tegenover de rechtbank van de staat New York dat hij belasting heeft ontdoken. Dat kwam hem op een celstraf van vijf maanden te staan.

Trump zelf heeft altijd ontkend dat zijn bedrijf fraude heeft gepleegd en stelt dat de civiele zaak een politiek gemotiveerde heksenjacht is. Hij beriep zich in de rechtbank herhaaldelijk op zijn zwijgrecht. Naast de civiele zaak loopt er ook een strafrechtelijk onderzoek naar de mogelijke fraude.

Generated by Feedzy