Onderbroken Canawaima ferry service wordt spoedig weer opengesteld voor publiek

De Canawaima ferry service op de Corantijnrivier is sinds 21 september weer onderbroken door een technisch mankement. 

Ferry service garanderen

In het recente verleden werd de Canawaima veerboot, wanneer er een defect was, in de vaart gehouden met behulp van een duwboot, om te voorkomen dat de service onderbroken werd. De kosten voor de duwboot werden verdeeld. 

De onderdelen die noodzakelijk zijn voor herstel van de veerboot nu zijn door Guyana besteld. Ze zijn inmiddels al in Guyana aangekomen. De manager aan Guyanese zijde, mr. Harry, heeft doorgegeven dat de onderdelen nog door bepaalde procedures moeten en dat er donderdag vier engineers naar Suriname zullen komen om de onderdelen te plaatsen in de boot. 

Nog meer mankementen

“Op 21 September 2022 is de andere machine van de veerboot uitgevallen. De engineer die het geheel heeft bekeken heeft doorgegeven dat de machine overheat (oververhit) is geraakt. De motorkop is meegenomen naar Paramaribo om te kijken of er scheuren in zijn. Mocht dat het geval zijn dan zal het vervangen moeten worden. Vanwege dit alles moest de ferry service onderbroken worden tot nader orde. De passagiers zijn opgevangen. Degene die de reis reeds hadden ondernomen naar Southdrain zijn op de priority list geplaatst. De onderdelen zijn al uit Nederland gekomen en zijn al in Guyana.” Dit verneemt de redactie van Dagblad Suriname uit de verklaring van een bron die bij de redactie bekend is.

Engineers uit Guyana

Op 22 september zijn engineers van Guyana gekomen naar Suriname om de onderdelen te plaatsen op de boot. Dit zal uiterlijk zaterdag aanstaande af moeten zijn. 

De veerboot heeft twee motoren. De tweede motor is op 21 september uitgevallen. De Surinaamse kant is bezig om die te repareren. De afvaarten worden op zijn vroegst maandag aanstaande weer herstart. Rekening houdende met het feit dat bij reparatie van veerboten andere zaken ook kunnen uitvallen. 

Overigens is enige tijd geleden vanuit de regering opdracht gegeven een onderzoek in te stellen naar vermiste gelden die bestemd waren voor een eerdere reparatie van de veerboot. Vooralsnog is nog niet bekend wat de status is van dat onderzoek. “Wij focussen ons nu om de veerverbinding draaiende te houden zodat passagiers de oversteek kunnen doen”, wordt afsluitend meegedeeld.

GW

Generated by Feedzy