Olympisch nieuws: Goede derde ronde golfster Anne van Dam

Kijk hier voor het complete schema in Tokio.

Klik hier om de volledige medaillespiegel te zien.

Goede derde ronde van golfster Anne van Dam op Spelen

07.31 uur: Anne van Dam heeft een goede prestatie geleverd in de derde ronde van het olympisch golftoernooi. Ze had slechts 69 slagen nodig, twee onder het baangemiddelde, en klom naar de 55e plaats van het algemeen klassement.

Van Dam had 74 slagen nodig in de eerste ronde en ging in de tweede ronde rond in 78 slagen. De Nederlandse draait tot nu toe geen goed seizoen. Op de jaarranglijst van de vrouwengolfbond LPGA neemt ze de 123e positie in en op de wereldranglijst is ze weggezakt naar plaats 155. Bij haar laatste toernooi voor de start van de Spelen, twee weken terug bij de Amundi Evian Championship in Frankrijk, eindigde ze onderin.

De Amerikaanse Nelly Korda voert het klassement na drie ronden aan met 198 slagen.

Amerikaanse volleybalsters overtuigend naar finale

07.30 uur: De Amerikaanse volleybalsters hebben zich overtuigend voor de olympische finale geplaatst. Ze rekenden in de halve eindstrijd gedecideerd af met Servië: 3-0 (25-19 25-15 25-23)

De Verenigde Staten lieten Tijana Boskovic, de sterspeelster van Servië, vooral in de eerste twee sets niet in haar beste spel komen. Ze stuiten zondag in de eindstrijd op Brazilië of Zuid-Korea.

Servië pakte tijdens de vorige Spelen in Rio zilver. De Verenigde Staten moesten genoegen nemen met brons.

Amerikaans koppel wint goud bij beachvolleybal

05.39 uur: De beachvolleybalsters April Ross en Alix Klineman uit de Verenigde Staten hebben goud gewonnen op de Olympische Spelen in Tokio. Ze versloegen in de finale de Australische vrouwen Mariafe Artacho del Solar en Taliqua Clancy: 21-15 21-16.

Brons ging naar Anouk Vergé-Dépré en Joana Heidrich uit Zwitserland. Zij wonnen in de wedstrijd om de derde plaats van Letland.

De Amerikaansen, als tweede geplaatst, waren superieur in Tokio. Madelein Meppelink en Sanne Keizer verloren in de groepsfase ook van het duo, maar wonnen tenminste nog een set.

Japanse premier sluit toeschouwers bij Paralympics niet uit

05.15 uur: Vooralsnog is het niet uitgesloten dat over enkele weken bij de Paralympische Spelen in Tokio wel toeschouwers aanwezig mogen zijn. De Japanse premier Yoshihide Suga zei de mogelijkheden daartoe te gaan bespreken met het organisatiecomité.

Vanwege het besmettingsgevaar met het coronavirus geldt in delen van Japan nog steeds de noodsituatie, onder meer in de olympische stad Tokio. Bij de Olympische Spelen die momenteel in de hoofdstad worden gehouden, mag geen publiek aanwezig zijn.

In Tokio 29 aan Spelen gerelateerde besmettingen

04.21 uur: Er zijn vrijdag in Tokio 29 aan de Olympische Spelen gerelateerde besmettingen met het coronavirus gemeld. Donderdag waren er 31 besmettingen, woensdag waren het er 29. Het totaal staat nu op 382. Onder de 31 coronabesmettingen vrijdag bevond zich geen enkele atleet.

De Japanse premier Yoshihide Suga vertelde dat hij niet gelooft dat de Olympische Spelen voor een stijging van het aantal coronabesmettingen in Japan zorgen. Donderdag kondigden de autoriteiten de noodtoestand af in acht van de 47 Japanse regio’s vanwege de toenemende druk op de zorg. De noodtoestand gold al in zes van de 47 Japanse regio’s en blijft daar zeker tot eind augustus van kracht.

Oud-Russische kampioene Isinbajeva wil atletencommissie leiden

03.28 uur: De voormalige Russische topatlete Jelena Isinbajeva wil voorzitter van de atletencommissie van het Internationaal Olympisch Comité worden. Volgens ingewijden in olympische kringen heeft ze haar kandidatuur al officieel ingediend. Ze moet de aftredende Kirsty Coventry opvolgen.

Isinbajeva (39) was een polsstokhoogspringster van wereldklasse en werd in 2004 en 2008 olympisch kampioene. Ze werd in 2016 in Rio de Janeiro gekozen als lid van de atletencommissie, hoewel ze wegens de schorsing wegens dopingmalversaties van haar land zelf niet aan het evenement mocht deelnemen.

Ook in Tokio nemen de Russische atleten deel onder een neutrale vlag.

Pool Dawid Tomala wint 50 kilometer snelwandelen

03.26 uur: Dawid Tomala heeft in Sapporo bij de Olympische Spelen de 50 kilometer snelwandelen gewonnen. De 31-jarige Pool nam na 30 kilometer de leiding en stond die niet meer af. Hij kwam na 3 uur, 50 minuten en 8 seconden over de finish.

De Duitser Jonathan Hilbert veroverde op 36 seconden van de winnaar het zilver, voor de Canadees Evan Dunfee. De Fransman Yohann Diniz, houder van het wereldrecord en wereldkampioen van 2017, stapte na ongeveer 30 kilometer uit. Het was zijn laatste race. “Ik heb één wedstrijd teveel gelopen”, concludeerde hij naderhand.

Evenals de marathon voor vrouwen en mannen vindt het snelwandelen plaats in Sapporo, omdat de organisatie had gehoopt dat het daar wat minder warm zou zijn dan in Tokio. Dit bleek niet of nauwelijks het geval.

Sapporo, stad van de Winterspelen in 1972, ligt ongeveer 1000 kilometer ten noorden van de Japanse hoofdstad.

Tomala is meteen de laatste olympische winnaar op de 50 km snelwandelen. Het onderdeel wordt in Parijs 2024 vervangen door een gemengde wedstrijd voor de wandelaars.

Source