OEKRAÏNESituatierapport dag 253DOOR JORDI BOU

3 november 2022 – De Oekraïense kerncentrale in Zaporizhya is losgekoppeld van het elektriciteitsnet nadat Russische beschietingen de resterende hoogspanningslijnen hadden beschadigd, waardoor er alleen dieselgeneratoren over waren, zei het Oekraïense nucleaire bedrijf Energoatom.

Het nieuws komt omdat Russische functionarissen naar verluidt hebben aangekondigd dat de in Moskou geïnstalleerde autoriteiten zijn begonnen met het integreren van de kerncentrale in de jurisdictie van de Russische kerncentrale-exploitant Rosenergoatom.

Renat Karchaa, adviseur van de algemeen directeur van Rosenergoatom, zei dat de overgang zou plaatsvinden nadat de fabriek alle beschikbare brandstofreserves heeft verbruikt.

Ondertussen zei Rusland dat het zijn deelname aan een deal die de graanexport uit Oekraïne vrijmaakt, zou hervatten, en een besluit zou terugdraaien waarvan wereldleiders hadden gewaarschuwd dat het de honger wereldwijd zou doen toenemen.

En in de VS heeft het Witte Huis Noord-Korea beschuldigd van het heimelijk verzenden van een “aanzienlijk aantal” artilleriegranaten voor de oorlog in Oekraïne.

Generated by Feedzy