NOG VEEL ONDUIDELIJKHEID OVER ONDERBOUWING AANGEPASTE STROOMTARIEVEN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Fotocompilatie: Stephen Tsang en Dew Sharman

De aangekondigde aanpassing van de stroomtarieven blijven stuiten op weerstand. Parlementariër Stephen Tsang (NDP) meent over informatie te beschikken dat de verhoging bedoeld is om een deel van de staatschuld af te lossen.

Dit zou blijken tijdens een presentatie binnen de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). Ook zou Staatsolie Maatschappij Suriname een hogere prijs dan wat internationaal gangbaar is in rekening brengen voor de verkoop van stroom aan de EBS. Dit wordt doorberekend in de kostprijs voor de consument.

“Het blijkt dat uit de gegevens in de beleidsnota van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen het verhoogde energietarief dat op 12 juli is ingegaan, onnodig hoog is. Het komt onder andere doordat Staatsolie onterecht een hogere wereldmarktprijs hanteert voor HFO aan de EBS. Ook het verlies van Ogane wordt onterecht meegenomen met de EBS-tarieven. Daarnaast wordt aangegeven dat de EBS een schuld van 1.4 miljard SRD van de overheid gaat overnemen”, stelt Tsang.

De NDP-fractie heeft een interpellatievoorstel ingediend om het energievraagstuk en de tariefsaanpassing te bespreken in DNA. De behandeling daarvan laat nog steeds op zich wachten, terwijl de nieuwe tarieven reeds de deur zijn uitgegaan. “Het volk heeft het al moeilijk genoeg. We moeten de samenleving niet onnodig duur laten betalen voor energie. De verhoogde energietarieven zullen wederom zorgen voor prijsstijgingen van tussen de 10 en 25 %. We willen graag duidelijkheid en vragen dat de minister ons omstandig komt informeren”, zegt Tsang.

Dew Sharman (VHP) vraagt aandacht voor sociale organisaties die ook met hoge stoomprijzen geconfronteerd zijn geworden.  “Er is één groep van consumenten, dat is de groep die valt onder sociale organisaties, religieuze organisaties vooral. Die mensen worden nu ook aangemerkt als “niet-huishoudens”, en moeten hele hoge tarieven betalen waartoe zij niet instaat zijn”, aldus Sharman.

UNITEDNEWS

Post Views: 84

Source