Nog geen sprake van schadevergoeding voor bewoners en ondernemers binnenland

De overheid is nog niet gestart met het registreren van bewoners in het binnenland van wie hun woningen beschadigd zijn. Ook het registreren van ondernemers van wie hun landbouwarealen vernietigd zijn door de overstroming en aanhoudende regen is niet begonnen. “Ik weet niet als de mensen zullen worden vergoed voor de schade die is aangericht,” zegt de directeur van het Directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB), Hermien Pavion, in gesprek met Suriname Herald.

Het eerste waarop er nu gefocust wordt is hulp bieden aan de gemeenschap. Zij geeft aan dat de overheid nog niet is begonnen met de registratie van personen, omdat zij nog bezig is met het verstrekken van voedselpakketten en hulpgoederen in de gebieden. “Ik heb aan niemand gevraagd om de mensen te registreren, omdat ik niet weet waar ik het moet indienen. Wij hebben geen middelen om te kunnen vergoeden,” deelt Pavion mee.

De DAOB-directeur vertelt dat bij de overstroming van het afgelopen jaar bewoners en ondernemers een schadevergoeding hadden gekregen van de overheid via het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Het geld is door het ministerie van Financiën en Planning uitbetaald, geeft Pavion aan.

“Ik weet niet hoe groot het bedrag was dat de mensen hebben ontvangen. Ze zijn uitbetaald onder andere op basis van de grootte van hun arealen. Er is nog geen instructie gegeven om de getroffenen van dit jaar te registreren. Het binnenland doen wij samen met de districtscommissarissen.” Nu worden personen door de districtscommissarissen geregistreerd, maar die registratie heeft met voedselpakketten te maken, benadrukt Pavion.

In Marowijne, Brokopondo, Boven-Suriname, Boven-Saramacca en Pamaka zijn dorpen getroffen door het water vanwege de aanhoudende regen. Delen van het district Brokopondo zijn ondergelopen vanwege het spuien van het water uit de Afobakadam.

Source