Nog geen apenpokken in Suriname

door Arjen Stikvoort

PARAMARIBO — Het apenpokkenvirus ofwel het Monkeypox virus heeft Suriname nog niet bereikt. Dat wordt mede bevestigd door arts bij de afdeling epidemiologie van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG), Vern Nanhoe en de directeur van het ministerie van Volksgezondheid Rakesh Gajadhar Sukul. “Voor nu is het stabiel. We hebben nog geen rapportage vanuit het veld daarover ontvangen”, aldus Gajadhar Sukul tegenover de Ware Tijd.

Er wordt gewerkt aan voorbereidingen en voorlichting om indien er een rapportage komt deze zo goed mogelijk op te vangen, aldus de directeur. Het preventief vaccineren is vooralsnog niet aan de orde.”Er is geen indicatie om iedereen te vaccineren. Het gaat om bepaalde doelgroepen en daarvoor zullen we voordelige modellen bekijken.”

“Hoewel sterfgevallen nog steeds zeldzaam zijn, lopen mensen met een verzwakt immuunsysteem het risico van complicaties als ze besmet raken”

Woensdag kwam in de persconferentie van de Pan American Health Organisation (PAHO) naar voren dat de uitbraak van apenpokken in de regio en in delen van de Amerika’s aan het toenemen is. Daar waarschuwde het Paho-hoofd Carissa F. Etienne voor. Hoewel sterfgevallen nog steeds zeldzaam zijn, lopen mensen met een verzwakt immuunsysteem het risico van complicaties als ze besmet raken.

Paho werkt aan het verruimen van testcapaciteit in de regio, maar landen moeten nu in actie komen om verspreiden onder controle te houden, vooral omdat de voorraad vaccins beperkt is. Actieve betrokkenheid van getroffen gemeenschappen is cruciaal, drukte Etienne op het hart.

Testen en contact tracing kunnen ook een aanzienlijke impact hebben op het verminderen van de overdracht, schreef de Ware Tijd eerder over de gehouden persbriefing. Arts Vern Nanhoe zegt dat er voor de ziekte richtlijnen zijn voorbereid voor isolatie voor positief getesten en quarantaine adviezen. Echter dienen deze nog wel gefinaliseerd te worden, benadrukt hij.

Het Apenpokkenvirus gaat gepaard met blaasjes op de huid en koorts. Deze uitslag begint meestal in het gezicht en verpreidt zich dan over het gehele lichaam. Symptomen zijn koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid, vermeld de website van de Nederlandse Rijksoverheid (RIVM).

Generated by Feedzy