Netwerkproblemen Telesur opgelost

De problemen met het internetnetwerk waarmee het telecombedrijf Telesur de afgelopen dagen te kampen had, zijn intussen opgelost. Dit heeft de president-commissaris van de Raad van Commissarissen (RvC) bij Telesur, Sanjay Raghoebarsingh, bevestigd tegenover Suriname Herald.

Kwaadwilligen hadden de glasvezelkabel van Telesur doorgeknipt. Hierdoor waren een aantal buurten in Paramaribo-Noord verstoken van internet. Raghoebarsingh vindt het schandalig dat er mensen zijn die moedwillig de kabel doorknippen. Het komt al meerdere keren voor dat de glasvezelkabel van Telesur wordt doorgeknipt. “We hebben wel het vermoeden dat het mensen zijn die weet hebben van het netwerk, om te weten waar ze precies moeten knippen. De personen weten ook hoe de schade te veroorzaken. We kunnen nog niet pinpointen maar het is verschrikkelijk,” geeft hij aan.

De president-commissaris laat weten dat de reparatiekosten van zo een kabel heel hoog zijn. Zo wordt het bedrijf onnodig in de kosten gejaagd. Het zijn ingewikkelde apparaten die aan te pas komen en er zijn maar een paar mensen die dat hebben.

De reparatiekosten lopen al in de miljoenen US-dollars en met de zeekabel kan het oplopen tot een half miljoen US-dollar. “We weten niet wie het heeft gedaan en we kunnen niemand verantwoordelijk stellen. Het is een operationele aangelegenheid. De directie is ermee bezig,” voert hij aan. Bij de schade gaat het niet alleen om de directe kosten van de reparatie, maar ook de gevolgschade is immens.

Het is ook zo dat niet alles door Surinaamse bedrijven gedaan kan worden vooral als de beschadiging complexer is, dan lopen de kosten veel meer op. “Degenen die bezig zijn, zijn echt crimineel bezig,” merkt hij op.

Raghoebarsingh vertelt ook dat kort na de beschadiging een cambio is beroofd. Hij heeft het vermoeden dat het daarmee te maken heeft, want de sabotage had vermoedelijk als doel de Safe City camera’s uit te schakelen. De Safe City camera’s hebben een aantal berovingen opgelost en hun nut is bewezen omdat als de camera eenmaal een vluchtauto signaleert kan via het Command Center de auto gevolgd worden, legt hij uit.

Generated by Feedzy