Nederlandse waterpolovrouwen verliezen strijd om vijfde plaats

Het was een gigantische domper voor de Nederlandse vrouwen dat Hongarije in de kwartfinale de weg naar een olympische medaille versperde. Ze keken er dan ook allerminst naar uit om nog aan te moeten treden voor plek vijf tot en met acht. „Ik snap echt niet waarom ze dit doen”, aldus Maud Megens, een van de boegbeelden van de ploeg. „Dit is een soort van extra mishandeling. Maar goed, we moeten de eer aan onszelf houden en laten zien dat we in ieder geval goed genoeg zijn voor de top 5.”

Oranje laadde zich op en China werd verslagen, waardoor Nederland zich van vrijdag op zaterdagnacht van de vijfde plaats kon verzekeren ten koste van Australië. In de groepsfase verloor Nederland nog met 15-12 van de Australische vrouwen, dus Oranje was vooraf gewaarschuwd.

Toch begonnen de waterpolosters niet goed aan het duel en keek de equipe van Havenga na het eerste kwart al tegen een ruime achterstand aan: 1-5. In het tweede kwart liep de achterstand nog verder op en halverwege leidde Australië zelfs met 8-2.

De opgelopen achterstand bleek in het restant van de wedstrijd niet meer te overbruggen en dus verlaten de waterpolovrouwen de Olympische Spelen met een zesde plaats.

Genee en Stomphorst

Dagmar Genee (32) en Nomi Stomphorst (28) speelden tegen Australië hun laatste interland. Zij stoppen als international. Genee en Stomphorst waren de afgelopen jaren betrokken bij alle successen van de waterpolosters, met als hoogtepunt de Europese titel in 2018.

Havenga had Genee en Stomphorst een ander afscheid gegund. „Deze twee meiden hebben heel veel betekend voor dit team. Kwalitatief, maar ook wat betreft de balans van de ploeg”, zei Havenga na het verloren duel met Australië.

„Nomi kwam binnen als klein meisje en gaat nu als volwassen vrouw de deur uit. Voor Dagmar geldt hetzelfde, zij werd uiteindelijk onze captain. Ze hebben persoonlijk een enorme ontwikkeling doorgemaakt en daarmee ook het team. We verliezen twee cultuurdragers, maar goed, zo gaat dat in de topsport. Voor hen eindigt hier iets, maar er begint ook weer iets anders. Dat realiseren ze zich vaak pas later. Nu is iedereen in de ban van het stoppen. Onderschat ook niet hoeveel invloed waterpolo jarenlang heeft gehad op iedere stap die ze in het leven zetten, dat valt nu weg. Er zullen anderen doorschuiven binnen de hiërarchie die hun rol overnemen. Het is moeilijk te zeggen wie, dat is een natuurlijk proces.”

„Ik doe dit al heel lang, we hebben veel bereikt en neergezet”, aldus Havenga. „De hele cultuur, het programma wat er staat; daar ben ik een groot onderdeel van geweest. Het kan zijn dat ik daar een rol in houd, het kan zijn als coach, maar het kan ook heel goed zijn dat ik iets anders ga doen. De komende weken gaan we evalueren en daarin keuzes maken.”

Kijk hier voor het complete schema in Tokio.

Klik hier om de volledige medaillespiegel te zien.

Source