Nederlandse olympiërs gehuldigd na ‘historische prestatie’

De Nederlandse olympische sporters zijn dinsdag bijeengekomen voor hun huldiging in Sportcampus Zuiderpark in Den Haag. Ze worden toegesproken door demissionair premier Mark Rutte, demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en chef de mission Pieter van den Hoogenband. „Jullie hebben een historische prestatie geleverd”, aldus Rutte. „Namens heel Nederland wil ik jullie daarvoor bedanken”.

Later op de dag staan nog twee huldigingen op het programma. Op Paleis Noordeinde zullen de sporters worden ontvangen door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. In de avond worden alle olympiërs gehuldigd in Scheveningen. De bijeenkomsten zijn zonder publiek vanwege de coronabeperkingen.

De Nederlandse equipe is met een recordaantal van 36 medailles teruggekeerd uit Tokio. Niet eerder heeft de sportploeg zo veel plakken binnengesleept op de Olympische Spelen. TeamNL staat zevende in het medailleklassement, de beste prestatie op de Zomerspelen ooit. Nederlandse sporters gingen naar huis met tien gouden, twaalf zilveren en veertien bronzen medailles. In het bijzonder atlete Sifan Hassan en baanwielrenner Harrie Lavreysen leverden een unieke prestatie en wonnen beiden twee keer goud en één keer brons.

Lavreysen en Braspennincx

De meeste plakken in Tokio waren voor de afvaardiging van wielerbond KNWU. De wielerploeg won op diverse disciplines twaalf medailles. Naast Lavreysen (twee keer goud) werd Shanne Braspennincx olympisch kampioen op de baan. Niek Kimmann heeft goud veroverd bij het BMX’en en Annemiek van Vleuten in de tijdrit op de weg.

Ook de atletiekploeg heeft de hoge verwachtingen van de Nederlandse equipe kunnen waarmaken met acht plakken, waarvan twee gouden voor Hassan (5.000 en 10.000 meter). De roeiers gingen naar huis met vijf medailles (één keer goud), de zwem- en zeilploeg haalden allebei drie plakken binnen. Verder won TeamNL medailles in het hockey (goud), handboogschieten (zilver), judo, boksen en de paardensport (allen brons)

Source