Nederlands zilver en brons in het water en op de atletiekbaan

Nederlandse hockeysters naar finale na ruime zege op Groot-Brittannië

De Nederlandse hockeysters hebben zich ten koste van Groot-Brittannië, de regerend olympisch kampioen, geplaatst voor de finale van de Olympische Spelen. In het Oi Hockey Stadium in Tokio werd het liefst 5-1.

Felice Albers zette Nederland in de 19e minuut op voorsprong na uitstekend voorbereidend werk van Laurien Leurink. Een minuut later kon de Nederlandse bank opnieuw opspringen toen Marloes Keetels er met een schot vanaf de rand van de cirkel 2-0 van maakte.

Maria Verschoor zorgde in het derde kwart voor de 3-0 door een strafcorner van Caia van Maasakker van richting te veranderen, Albers zorgde met haar tweede doelpunt van de ochtend voor de 4-0. Giselle Ansley maakte de stand iets draaglijker voor de Britse speelsters, maar met haar negende goal van het toernooi zorgde Matla toch weer voor een marge van vier.

Vijf jaar geleden verloren de hockeysters in de finale van de Spelen van Rio de Janeiro na shoot-outs van de Britse ploeg. Na de reguliere speeltijd was de stand toen 3-3.

In de finale neemt Oranje het vrijdag op tegen Argentinië of India, dat geleid wordt door de Nederlandse bondscoach Sjoerd Marijne. De eindstrijd is vrijdag om 12.00 uur Nederlandse tijd.

De speelsters van Nederland vieren de 5-1 overwinning na afloop van de halve finale tegen Groot-Brittannië op het olympisch hockeytoernooi. Foto Koen van Weel/ANP

Femke Bol wint brons op 400 horden in nieuw Europees record

Femke Bol heeft haar verrassend snelle opmars naar de wereldtop in de atletiek bezegeld met de bronzen medaille op de 400 meter horden bij de Olympische Spelen in Tokio.

De pas 21-jarige Amersfoortse moest in de finale in het Olympisch Stadion alleen buigen voor de Amerikaanse Sydney McLaughlin en regerend wereldkampioene Dalilah Muhammad, eveneens uit de Verenigde Staten. McLaughlin liep naar het goud in een wereldrecord van 51,46, Muhammad veroverde het zilver in 51,58. Bol noteerde een Europees record van 52,03 in de snelste race ooit gelopen op dit onderdeel.

„Het is zo gek. Je kijkt zo lang uit naar dit moment en opeens is het gedaan. Dat is juist supermooi, echt heel gaaf”, reageerde Bol tegenover de NOS.

Ze was vol lof over de twee Amerikaansen die haar voor bleven. „Die meiden zijn echt van een bizar niveau. Ik ben blij dat ik er best wel dichtbij kon blijven”, vertelde Bol. „Ik moest gewoon echt op mijn allerbest zijn. Dat was de enige manier dat ik hen kon verslaan. Ik mocht geen foutje maken of iets. Dat is wel gelukt. Mijn vorm was er en dat blijkt. Ik wist wel dat ik rond de 52,0 kon lopen. Ik ging zo hard als ik kon. Ik probeerde mee te gaan en ik denk dat dat mij naar deze tijd heeft gebracht.”

Bol was blij dat ze eindelijk in een rechtstreeks duel tegenover McLaughlin en Muhammad stond. „Ik mocht tegen de besten lopen, eindelijk. Ik hoop dat ik ze nu wat vaker tegenkom. Dat helpt mij ook naar een hoger niveau. Ik wil iedereen heel erg bedanken die om half vijf op is gestaan om te gaan kijken. Dat helpt heel erg. Het is zo gaaf om hier te staan. Ik kan het nog niet helemaal beseffen.”

Femke Bol tijdens de finale 400 meter horden van de Olympische Spelen in Tokio. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Sharon van Rouwendaal zwemt berekenend naar zilver

Zwemster Sharon van Rouwendaal heeft op de Olympische Spelen zilver gepakt op de 10 kilometer door het open water. De olympisch kampioene van Rio 2016 moest haar titel afstaan aan Ana Marcela Cunha uit Brazilië. Van Rouwendaal tikte na zeven rondes door de baai in Tokio als tweede aan. Het brons ging naar de Australische Kareena Lee.

Cunha nam in de laatste ronde de leiding en stond die niet meer af. Van Rouwendaal, die vijf jaar geleden voor de kust van de Copacabana naar het goud soleerde, miste de kracht om de Braziliaanse in de finishstraat nog voorbij te zwemmen.

Van Rouwendaal stelde was ondanks dat ze haar olympische titel niet kon prolongeren tevreden met zilver. „Als favoriet voelde ik alles bij mij liggen. Ik had het niet beter kunnen doen vandaag. Ik ben heel erg blij met zilver, het was een hele goede race”, zei de Nederlandse tegen de NOS.

Ze startte nu als favoriete, maar de Braziliaanse Ana Marcela Cunha bleek te sterk. „Ik wilde achter Ana Marcela blijven. Als je voor ligt, trekken ze je allemaal terug. Dan zou ik aan het einde helemaal geen energie meer hebben gehad. Ik wilde op plek twee, drie of vier zwemmen en dan naar voren komen”, legde Van Rouwendaal uit. „Uiteindelijk wordt het een sprint. Ik had wel moeite met die Australische. Zij had echt een hele hoge slagfrequentie en was echt aan het ‘vechten’ in mijn heupen. Daardoor kon ik niet meer naar Ana Marcela”, zei ze over Kareena Lee, die brons pakte.

Eerder dit jaar wist Van Rouwendaal nog wel te winnen van Cunha. „Maar toen lagen we met z’n tweeën en keek niet iedereen naar je. Dat was veel makkelijker. Ik heb vandaag zo’n slimme race neergezet. Ik moest het aan het einde slim aanpakken, want ik mocht ze ook niet meer van achteren laten komen”, sprak Van Rouwendaal. „Je wilt natuurlijk je titel verdedigen. Ik lees ook vaak dat mensen schrijven dat sporters goud hebben verloren. Dat is niet zo. Mijn gouden medaille ligt thuis op mijn nachtkastje en nu heb ik zilver. Die neem ik ook mee.”

Sharon van Rouwendaal met de zilveren medaille tijdens de huldiging van de 10 kilometer open water zwemmen bij de Olympische Spelen van Tokio. Foto Olaf Kraak/ANP

Welkom in dit blog

De redactie van NRC houdt elke dag de uitslagen en belangrijkste ontwikkelingen bij (ook die buiten de sportvelden) rondom de Olympische Spelen in Tokio. De Nederlandse baanwielrenners hebben dinsdag een gouden plak veroverd op het onderdeel teamsprint. Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland klopten in de finale Groot-Brittannië. De gouden medaille van de baanwielrenners betekende de zesde voor Team NL bij de Spelen in Tokio. Daardoor staat Nederland voorlopig negende in het medailleklassement. Er waren dinsdag ook teleurstellingen: zo werden de waterpolosters in de kwartfinale uitgeschakeld door Hongarije en is turner Bart Deurloo er niet in geslaagd een medaille te winnen op het onderdeel rekstok.

Lees hier het hele blog van 3 augustus terug

Vandaag komen onder anderen atlete Femke Bol, de Nederlandse hockeysters en handbalsters in actie. Bol loopt woensdag om 04.30 uur (Nederlandse tijd) de finale in de 400 meter horden. Verder zullen de hockeysters tegen Groot-Brittannië strijden om een finaleplaats en spelen de handbalsters in de kwartfinales tegen Frankrijk.

Hieronder het hele toernooiprogramma van Nederland, in deze laatste week van de Spelen in Tokio:

Source