Nederlander in VS veroordeeld voor overval op tankstation en vluchten voor de politie

Het Openbaar Ministerie (OM), Zuidelijk District, van de Amerikaanse staat Alabama bericht vrijdag 8 juli, dat een Nederlander is veroordeeld tot 27 maanden gevangenisstraf voor het beroven van een tankstation in Daphne in maart 2020 en het op de  vlucht slaan bij een checkpoint van de Amerikaanse grenspolitie in Texas in juni 2021.

Volgens gerechtelijke documenten bedreigde de 32-jarige Melvin Henrillien uit Baytown, Texas, een kassier toen hij het Malbis Chevron-tankstation op 24 maart 2020 beroofde. Zoals te zien is op bewakingsvideo’s, hield hij zijn rechterhand in zijn broeksband tijdens de overval en vertelde de kassier dat hij hem “niet wilde kwetsen”. De kassier geloofde dat de man een wapen verborg en leegde $ 280 uit de kassa in een plastic zak, die Henrillien meenam voordat hij de winkel verliet. Korte tijd later betrapte de politie van Daphne de man, die zelf met zijn mobiele telefoon 911 had gebeld om de overval te melden, terwijl hij langs State Highway 181 liep, twee mijl ten zuiden van het Chevron-tankstation. 

Als onderdeel van zijn schuldbekentenis gaf Henrillien toe, dat hij de overval had gepleegd, dat hij eigendom van het slachtoffer had afgenomen door te dreigen met geweld en dat zijn acties de handel tussen staten hebben belemmerd, vertraagd en beïnvloed in strijd met de wet.

Op 21 juni 2021 naderde Henrillien, onder voorwaarden voor vrijlating en in afwachting van het proces in zijn overvalzaak, een controlepost van de Amerikaanse grenspolitie in de buurt van Sarita, Texas. Een hond die drugs detecteert, sloeg aan voor de aanwezigheid van smokkelwaar in de auto van Henrillien. Een agent van de grenspolitie vroeg de man om de kofferbak van zijn auto te openen, wat hij deed. Toen de agent de kofferbak begon te doorzoeken, reed Henrillien echter weg van het controlepunt op US Highway 77 in de richting van Sarita. Hij vluchtte negen mijl en bereikte snelheden van meer dan 100 mijl per uur.

Agenten namen Henrillien uiteindelijk in hechtenis bij een parkeerplaats langs de snelweg. Hij gaf aan de agenten toe, dat hij op de vlucht was geslagen, omdat hij wist dat er een aanhoudingsbevel liep voor het onderduiken van toezicht in zijn federale overvalzaak. Agenten vonden twee metalen grinders met een kleine hoeveelheid marihuana in de auto van Henrillien.

De Amerikaanse districtsrechter Kristi K. DuBose heeft Henrillien bevolen om na zijn vrijlating uit de gevangenis een termijn van drie jaar onder toezicht te dienen, gedurende welke tijd hij zal worden getest en behandeld voor middelenmisbruik en geestelijke gezondheidsbehandeling zal krijgen. De rechtbank legde geen boete op, maar rechter DuBose beval hem om $ 280 te betalen aan het slachtoffer van de overval en $ 200 aan speciale aanslagen.

(Bron foto: Baldwin County Corrections Center)

Source