NDP-fractie grote afwezige bij DNA-vergadering met Rutte

De NDP-fractie heeft de buitengewone vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) niet bijgewoond. Ze was wel aanwezig, maar heeft geen zitting genomen in de vergaderzaal.

NDP-fractievoorzitter Rabin Parmessar geeft tegenover journalisten te kennen dat de vergadering speciaal voor de Nederlandse premier, Mark Rutte, uitgeschreven. Zijn fractie ziet geen nut om de buitengewone vergadering bij te wonen.

De NDP-parlementariƫrs hebben vandaag een krans gelegd bij het Monument voor Gevallenen aan de Waterkant. Er is eveneens een minuut stilte in acht genomen.

De NDP-fractie schreef vorige week in een brief aan assembleevoorzitter Marinus Bee, dat de Nederlandse premier op zijn minst zijn openbare excuses aanbiedt namens de Nederlandse staat en de herstelbetalingen aan de Surinaamse natie garandeert. In dit proces is het van belang dat na algemeen overleg de herstelbetalingen totstandkomen.

“Uit de overlevering blijkt op welke barbaarse wijze de door de kolonisator gepleegde genocide en andere vormen van misdrijven tegen de menselijkheid op het Surinaams grondgebied hebben plaatsgevonden. De weerspannige habitus van deze premier om namens de Nederlandse staat excuses te bieden aan de Surinaamse natie is tekenend voor de geaardheid van de meedogenloze kolonisator. Te denken dat enkele burgemeesters wel tot geestelijk inkeer zijn gekomen om spijt te betuigen voor de genocide en overige gruwelijke wandaden tegen onze Surinaamse voorouders”, schrijft de NDP-fractie.

Uit handelingen en uitspraken vanuit het recente verleden heeft politiek Den Haag getoond geen respect te hebben voor het Surinaamse volk en zijn soevereiniteit. Het schofferen van het instituut van de president en de vicepresident schijnt een patroon te zijn van politiek Den Haag. Ter herinnering heeft politiek Den Haag de vicepresident Ronnie Brunswijk publiekelijk gedenigreerd, heeft de Nederlandse minister Stef Blok Suriname een failed state genoemd en zijn afkeurenswaardige uitspraken gedaan jegens een democratisch gekozen staatshoofd in 2010. Premier Rutte heeft deze denigrerende uitspraken nimmer gecorrigeerd, aldus een passage uit de brief van de NDP-fractie.

Source