Natio maakt zich op voor ABCS-toernooi

De zevende editie van het ABCS-toernooi staat voor de deur. Het jaarlijks terugkerend evenement zal over ruim drie weken op Curaçao, van 24 tot en met 27 november, worden afgewerkt. De nationale mannenvoetbalselectie maakte in verband hiermee op 1 november een aanvang met de voorbereidingen.

Traditiegetrouw wordt dit evenement tussen Aruba, Bonaire, Curaçao en Suriname (ABCS) gespeeld. Aan deze editie nemen ook deel de Kaaiman eilanden en Sint Maarten. Suriname nam het afgelopen jaar niet deel aan dit toernooi, dat door Curaçao werd gewonnen.

Assistent-bondscoach Roberto Gödeken zegt desgevraagd dat het nationaal team bij zijn laatste deelname in 2015 de hoofdprijs won. Twee jaar daarvoor was dat ook het geval. Gödeken was in beide gevallen de bondscoach.

In afwachting van de onderhandelingen tussen de Surinaamse Voetbalbond (SVB) en waarnemend bondscoach Aron Winter, draagt Gödeken de hoofdverantwoordelijkheid van de selectie. Zoals vooraf was aangegeven zal bij het ABCS-toernooi alleen van lokale voetballers gebruik worden gemaakt.

Geheel volgens het tweesporig beleid (lokale- en profspelers) is het de bedoeling dat voetballers actief in de SVB-competitie internationaal ook aan hun trekken komen. “Ook zij moeten zich ontwikkelen.” Ondanks het toernooi rond een lastige periode komt, meent Gödeken dat deelname goed is voor de groep lokale voetballers.

Er is nog geen aanvang gemaakt met het nieuwe competitiejaar, waardoor spelers niet in wedstrijdritme verkeren. De assistent-bondscoach erkent dat. “Wij hebben momenteel geen competitie. De spelers zijn niet voldoende fit. In principe zou de competitie al gestart moeten zijn.”

De verenigingen zijn weliswaar reeds aangevangen met de voorbereidingen. Gödeken en overige technische staf zullen zich samen met de spelersgroep extra inzetten om een goede beurt op Curaçao te maken. “Als je geen hoge verwachtingen hebt, hoef je niet te vertrekken. Ik ga altijd voor het hoogste en probeer het team zo goed als mogelijk klaar te stomen.”

Volgens de oefenmeester verschilt de speelstijl bij een gewone competitie met die van een toernooi. Het team zal in het laatste geval agressiever, zakelijker en directer moeten voetballen, “omdat je een toernooi speelt, waarbij je in principe geen tweede kans hebt. Je gaat alle kansen moeten benutten.”

De oefenmeester benadrukt echter dat dit alles vanuit een gesloten verdediging moet geschieden. Hij zal zich gedurende de trainingen daarom vooral focussen op collectief verdedigen.

Gödeken heeft een voorselectie van 24 spelers samengesteld. Voor nu is nog niet duidelijk met hoeveel man hij naar Curaçao zal vertrekken, omdat het officiële programma en de informatie nog niet bekend zijn.

Geselecteerde spelers (voorselectie):
Doelverdedigers: August Hok A Hin en Kevin Pandooi.

Verdedigers: Ronaldo Kemble, Anduelo Amoeferie, Zerguinho Deira, Donnovan Rellum, Byron Sandvliet, Muesa Ackenie, Guillermo Welles, Albert Nibte en Gideon Seymonson.

Middenvelders: Jerrel Wijks, Sergino Eduard, Renske Adipi, Dimitrio Andro, Jeamy Naana en Abraham Graves.

Aanvallers: Gilberto Cronie, Dimitrie Apai, Jamilhio Rigters, Shaquille Cairo, Joel Pengel en Renzo Akrosie.

Generated by Feedzy