Na klimaatactivist, overviel gisteravond ‘Oranjeactivist’ de Jinek-studio: ‘Geouwehoer’

De Jinek-studio is blijkbaar de plek voor een beetje tumult. Na de klimaatactivist van vorige week, waren het dit keer Oranjesupporters die een onverwachte actie uithaalden. Want het negatieve gesprek over het WK in Qatar boeiden de Oranjefans blijkbaar niet genoeg, waarna ze besloten ietwat onstuimig de studio te verlaten.

Eva Jinek was net terug van haar corona-ziekteverlof en haar eerste werkdag was in ieder geval niet saai. Haar ‘inval’-collega Beau van Erven Dorens kreeg vorige week nog te maken met een vastgeplakte klimaatactivist en blijkbaar was het nu weer raak wat betreft een beetje chaos in de Jinek-studio.

Ophef rond WK Qatar en Oranjesupporters

Rondom het WK in Qatar is nogal wat te doen. Hoewel het Arabische land de organisatie van het voetbalspektakel op zich neemt, bleek dat het hier niet goed gesteld is met de mensenrechten. In de aanloop naar het WK toe zouden daar honderden mensen zijn omgekomen en er klinkt veel kritiek voor de keuze om het wereldkampioenschap hier te houden. 

Afgelopen weekend kwam naar buiten dat vijftig Oranjefans op kosten van Qatar naar het WK mogen. Daarvoor moeten zijn positieve berichten op social media plaatsen en melding maken van de negatieve berichtgeving. Harry Goudsblom is één van die vijftig oranjefans. Hij kon rekenen op een kritische bevraging van Jinek. „Jij gaat ratten op mensen die een negatieve comment onder jouw post zetten.” De instelling van Goudsblom lokte op social media nogal wat verbaasde reacties uit. 

Boze voetbalsupporters over WK Qatar in Jinek-studio

Maar na het interview met Goudsblom en een gesprek over ophef rondom het WK, was het de beurt aan negen voetbalsupporters in de Jinek-studio. De supporters versieren hun straat de Marktweg in Den Haag op uitbundige en fanatieke wijze, het blijken diehard Oranjefans. Met een kenmerkend Haags accent, vertellen onder meer broers Danny en Remon van Dijk over hun liefde voor het voetbal.

Danny is duidelijk over de discussie in Qatar. „Hij moet lekker zijn loon naar Qatar sturen, dat moet hij doen.” Waarna hij wijst naar tafelgast en AD-sportjournalist Thijs Zonneveld, die zich behoorlijk uitsprak tegen dit WK. Danny benadrukt dat zij gewoon achter Oranje staan. Want volgens hem gaan er hier in Nederland ook mensen dood. „Van de stress die hun rekeningen niet kunnen betalen. Die 500 of 600 die daar dood gaan. Hier gaan ook mensen dood die hun rekeningen niet kunnen betalen. Bakkerswinkels of ondernemers, hier gebeurt het net zo goed.” 

Wat een vervelende kerel is die Oranjesupporter zeg. Betweter tot en met en totaal blind voor andere argumenten. #jinek

— Tim (@Timisdit) October 31, 2022

Dapper van @thijszonneveld om in #jinek zowel Harry de T**tenman als de mensen van de Marktweg te trotseren. Zijn pleidooi voor een fonds voor de nabestaanden wordt weggewuifd met het argument: “hier gaan ook mensen dood, ga lekker zelf je loon overmaken.”

— Jurjen van den Bergh | @Jurjenvdb@mstdn.social (@Jurjenvdb) October 31, 2022

Ook weer geleerd vandaag: er gaan in Nederland ook mensen dood. #jinek

— Thijs Zonneveld (@thijszonneveld) October 31, 2022

Eva Jinek gaat verder nadat Oranjesupporters studio verlaten

Als Jinek in gesprek is over de keerzijde van het WK in Qatar, roezemoezen de supporters op de achtergrond en staan ze ineens op. Supporter Remon schreeuwt aan tafel. „Jongen we hebben het over Qatar, ga weg, ga weg jongen. Weg ermee”, roept hij door de studio. Waarna Jinek snel reageert met: „Fijne avond jongens”. De supporters lopen de studio uit en bulderen nog na. „Tjonge-jonge-jonge wat een slap geouwehoer zeg. Kunnen wij weg hier of eh..”. Actrice Holly Mae Brood roept nog na dat een van de supporters zijn tas vergeet. Waarna Danny nog eventjes geïrriteerd terugkomt om zijn tas te pakken.

Ondanks dat de studio ietwat opgeschud lijkt, gaat Jinek stoïcijns door met haar presentatie en besluit zij geen aandacht aan de heren te besteden. Later benadrukt ze nog dat „zij geen zin meer hebben om hierover te praten.”

Verbaasde reacties op uitzending

Aan het einde van de uitzending vat Jinek de boel nog eventjes samen. „Het was een beetje een wilde uitzending, Roelof. De helft van onze gasten is weggegaan. Dat is altijd jammer als dat gebeurt, maar goed: dat mag ook wel gebeuren. Harry, fijn dat je er was en dat je er ook een toelichting op wilde geven.”

Op social media klinken overigens genoeg verbaasde reacties over de Oranjesupporters. Helemaal goed in de smaak viel de actie in ieder geval niet.

We hebben echt veel te veel idioten in dit land.

#jinek pic.twitter.com/aRaiVvEqb2

— Don Roelofsen (@DonRoelofsen) October 31, 2022

“Hee… wij zijn geweest en gaan de kroeg in, Adios!” En Eva die klasse met focus doorgaat. De talkshow: er gebeurt nog eens wat. #jinek pic.twitter.com/GStdtkcJYn

— Frens (@Frenstk) October 31, 2022

Vrij makkelijk effectbejag van #Jinek om dit soort figuren te interviewen die zichzelf verbaal niet kunnen verdedigen. Zet de druk eens op ex-voetballers als Ronald de Boer, Ruud Gullit, David Beckham die miljoenen verdienen door sponsoring van Qatar in plaats van dit soort volk.

— Lars (@VitesseChels) October 31, 2022

Nou zeg.. naast de klimaatactivisten zijn er bij #jinek ook de Oranjeactivisten opgestaan.

Letterlijk.

Met tasje…. pic.twitter.com/ufEA0fEtF4

— Dreamer (@MCnotHamm3r) October 31, 2022

Je kijkt Jinek terug via RTL XL. 

Johnny de Mol stopt als presentator HLF8: ‘Periode zwaarder dan gedacht’

Generated by Feedzy