Minister Amoksi: “Je bent verantwoordelijk voor je eigen toekomst”

“Je bent verantwoordelijk voor je eigen toekomst,” zei minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (Juspol) op 21 mei tijdens zijn bezoek aan de Sint Ceciliaschool te Ramgoelamweg. De bewindsman was er om een motivatiesessie te houden voor de examenkandidaten. In de komende periode zal hij vaker bezoeken brengen aan diverse scholen. Ook zullen er vanuit het ministerie in samenwerking met diverse buurtorganisaties jongeren seminars georganiseerd worden in de ressorten.

De bewindsman zal de input van de jongeren gebruiken om het jeugdbeleid van Juspol aan te scherpen. Het jeugdbeleid is gericht op bescherming, informatievoorziening, preventie en zorg. Marciano Naarden, schoolleider van de Sint Ceciliaschool, gaf aan blij te zijn met het bezoek van de minister. Hij vertelde erbij dat het de tweede keer is, dat een minister van Juspol een bezoek brengt aan de school.

Amoksi, die zelf ook te Ramgoelamweg is opgegroeid, vertelde de jeugdigen kort over zijn jeugd, waar hij die periode heeft doorgebracht in het binnenland en ook hoe hij vanuit een internaat in Paramaribo het onderwijs moest vervolgen. “Lek’ fa y’e luku op na wan sma, zo ook kijken je broertjes of je zusjes op naar jullie. Voor hen ben je ook een rolmodel. Ook naar hun toe moet je jezelf blijven ontwikkelen.”

Na de speech werden de leerlingen in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen aan de minister. Zo vroeg Jeremiah Schet of het mogelijk was dat de school af en toe een beroep kon doen op de minister, voor bijvoorbeeld maaiwerkzaamheden. Volgens Amoksi is dat zeker wel mogelijk. Vervolgens kreeg de bewindsman een rondleiding.

Tijdens de rondleiding is naar voren gekomen dat het ICT-lokaal van de leerlingen al geruime tijd niet beschikt over een airconditioner. Hierdoor moeten de leerlingen in een heet lokaal de ICT-lessen volgen. Ook voor de leerkracht is het onaangenaam, omdat zij vanaf de ochtend tot de 17.00 uur les moet geven.

Daarnaast heeft de school ook last van inbraken en komt men ‘s nachts in de leslokalen gokken. De leslokalen worden vervolgens vervuild achtergelaten. De minister gaf aan naar dit vraagstuk te zullen kijken. Hij beloofde ook voor een nieuwe airco te zorgen.

Source