Meteorologische Dienst Suriname: Meer regen op komst

De waarnemend directeur van de Meteorologische Dienst Suriname, Radjkumar Nanda, vraagt de gemeenschap om zich voor te bereiden op de regens, die we de komende tijd zullen krijgen. Er zal meer neerslag vallen dan normaal. Nanda maakte deel uit van de regeringsdelegatie die in het weekend een bezoek bracht aan het district Brokopondo. Hij deed een beroep op de gemeenschap van het district om niet te wachten en zich vanaf nu voor te bereiden op wat komen zal.

“We moeten rekening houden met een aantal verschijnselen de komende periode. Het weer zal zodanig een rol spelen. Jullie weten zelf wat de voorbereidingen zijn die getroffen moeten worden samen met de andere instanties,” haalde Nanda aan.

Ook de temperatuurverhoging speelt een rol en die zorgt ervoor dat het water van de oceaan ook stijgt, waardoor er water aan land komt. In verband met de klimaatverandering is de verwachting dat er tussen de 20 en 45 procent meer neerslag zal vallen iedere maand. Het noordelijk deel van Suriname zal ook te maken hebben met het orkaanseizoen in de komende periode en veel last van hebben, zei Nanda.

Hij gaf verder aan dat Staatsolie ook meer water gaat moeten spuien in de regentijd, anders gaat het stuwmeer problemen krijgen. Alertheid is daarom enorm belangrijk, benadrukt Nanda. Verder hield de meteoroloog voor dat het niet de laatste keer zal zijn dat het zoveel zal regenen.

De Surinamerivier is niet zo groot om het overtollige water op te vangen. Het zeewater stijgt ook en komt veel meer aan land. In maart hebben Botapasi, Laduani en Djoemoe 904 milliliter water gehad, vertelt Nanda. Volgens hem wordt er samengewerkt met een instituut, dat heeft aangegeven, dat het veel meer zal regenen in de komende periode. Hij zegt dat de gemeenschap maatregelen moet treffen om hun goederen in veiligheid te brengen.

Source