Meriam Reiziger Verloskundige 2022 van ‘s Lands Hospitaal

In het ‘s Lands Hospitaal is de Internationale Dag der Verloskundigen vandaag gevierd. De viering van deze dag vond door de COVID-19-pandemie na twee jaar weer plaats en begon met een bemoediging en gebed van dominee Michael Persaud op de afdeling Verloskamer.

Persaud dook in het evangelie van Exodus en memoreerde de tekst 1:15-22: Bovendien gelastte de koning van Egypte de Hebreeuwse vroedvrouwen, Sifra en Pua geheten, het volgende: “Als u de Hebreeuwse vrouwen bij de bevalling helpt, let dan goed op het geslacht van het kind. Als het een jongen is, moet u hem doden; is het een meisje, dan mag ze blijven leven.”

Maar de vroedvrouwen hadden ontzag voor God en deden niet wat de koning van Egypte hun had opgedragen: ze lieten de jongetjes in leven. Daarom ontbood de koning de vroedvrouwen. “Wat heeft dit te betekenen?,” vroeg hij hun. “Waarom laat u de jongens in leven?”

De vroedvrouwen antwoordden de farao: “De Hebreeuwse vrouwen zijn anders dan de Egyptische: ze zijn zo sterk dat ze hun kind al gebaard hebben voordat de vroedvrouw er is.” God zegende het werk van de vroedvrouwen, zodat het volk zich sterk uitbreidde. En omdat de vroedvrouwen ontzag voor God hadden, schonk Hij ook aan hen nakomelingen.

Ook de gynaecologen kwamen aan het woord, namelijk de guru, vrouwenarts André Ramkhelawan en zijn collega Satish Mohan. Beide artsen gaven aan hoe belangrijk deze vakkundige beroepsgroep is. De verpleegkundig directeur, Suze Holband, die ook verloskundige is, onderstreept deze woorden van de vrouwenartsen. Ze drukte de verloskundigen wel op het hart om zich te blijven scholen en bovenal goed voor zichzelf te zorgen, zodat zij dat ook kunnen doen voor de doelgroep.

Een school voorbeeld daarvan is de verloskundige Meriam Reiziger die zich op eigen initiatief is gaan verdiepen in trauma’s en psychose situaties bij zwangeren. Mede hierdoor en haar gedrevenheid op het sociale vlak en de sturing en ondersteuning onder haar collega’s van het Moeder- en Kindcentrum, werd zij gekozen en uitgeroepen tot Verloskundige van 2022.

De verloskundige Muriël van Doimen, die met 37 dienstjaren binnenkort met pensioen gaat, werd ook in het zonnetje gezet. Haar is meegegeven om ook van die nieuwe fase in haar leven te gaan genieten. Beide jubilarissen werden overgoten met felicitaties en geschenken.

De vertegenwoordigers van de Bond Personeel ‘s Lands Hospitaal (BPLH), Meriam Virgil-Eind en Freddy Owen, brachten de felicitaties over. De dag die traditioneel om zes uur ‘s morgens begon met het hijsen van de verenigingsvlag, werd al dansend afgesloten op de muziektonen van Politie Combo.

Bij deze activiteit waren de algemeen directeur, Dayasankar Mathoera, medisch directeur, Soenita Nannan Panday-Gopisingh, de onderdirecteur Financiële Zaken, Maderiel Isselt, de gynaecologen de heren Oliver Ramkhelawan en Fernando Rigters, de HRM, Lucenda Colin en leidinggevenden van afdelingen aanwezig.

Source