Mensen boos op STAP-budget: ‘Ik heb vijf uur voor niks in de wachtrij gestaan’

De nieuw beschikbaar gestelde STAP-subsidie, waarmee mensen een cursus of opleiding kunnen volgen om hun positie op de arbeidsmarkt te versterken, is binnen enkele uren alweer op. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV die de aanvragen afhandelt. En dat levert een hoop boosheid op.

Twittergebruikers zijn woest: „Tof initiatief, dat #STAP-budget werkt al net zo lekker als het aanvragen van andere subsidies in het onderwijs. Eerst 5 uur in de wachtrij gestaan en nu is ‘t budget vergeven.”

Tof initiatief, dat #STAPbudget Werkt al net zo lekker als het aanvragen van andere subsidies in het onderwijs..Eerst 5 uur in de wachtrij gestaan en nu is ‘t budget vergeven. pic.twitter.com/vWZtFqVHK4

— Simone Fomenko (@simonoloog) November 1, 2022

Wachten tot 2 januari voor een nieuwe kans op STAP-budget

Volgens het UWV stonden vanmorgen om tien uur, bij de start van de aanvragen, tienduizenden mensen klaar. Net na half drie was er geen budget meer beschikbaar, ook al stonden er nog mensen in de wachtrij. Ruim 50.000 mensen hebben in de tussenliggende uren een STAP-subsidie aangevraagd.

De reden waarom mensen de subsidie aanvragen is omdat ze daarmee kunnen kiezen uit ruim 100.000 opleidingen bij 1326 opleiders, zowel publiek als privaat. De opleidingen worden getoetst door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Duizenden opleidingen

Sinds de start van de STAP-regeling zijn er al ruim 2700 opleidingen uit het register geschrapt, meldt het UWV. Momenteel lopen er nog 240 onderzoeken. In totaal wordt er gekeken naar 7400 opleidingen.

Mensen kunnen de subsidie met een maximum van 1000 euro één keer per jaar aanvragen. Deze vijfde tranche was de laatste voor dit jaar. De volgde ronde begint op 2 januari. In totaal was er dit jaar 180 miljoen euro beschikbaar voor in totaal ruim 200.000 aanvragen. Vanwege de vele belangstelling is er volgend jaar een extra moment waarop mensen in aanmerking kunnen komen voor de STAP-regeling.

Boze twitterreacties

Op twitter zijn er een hoop teleurgestelde mensen te vinden. Ze hebben uren in de wachtrij gestaan… voor niets. Lex vergelijkt het proces met het proberen te bemachtiging van een concertticket. ‘PB’ zegt dat hij heeft gewacht voor Jan met de korte achternaam. Lieke noemt het achterlijk gedoe en gebruiker Laerkom zegt dat hij -zoals overigens bijna iedereen- ruim vier uur heeft gewacht zonder STAP-budget te krijgen.

Op tijd de website geopend (9:45), lang gewacht, nog langer gewacht (33 minuten op het scherm is geen 33 minuten realtime) om vervolgens in een scherm te komen waarin staat dat geen stap budget meer beschikbaar is. Alsof je in de rij staat voor een concert.

#stapbudget pic.twitter.com/ckC6F8buA7

— Lex Bolkesteijn (PH2LB) (@lex_ph2lb) November 1, 2022

#STAPbudget weer fijn een hele dag zitten wachten voor Jan met de korte achternaam.
24 uur vtv op de button klikken heeft dus ook geen enkele zin. Waardeloos.
Prettig geregeld @UWVnl.

Kunnen jullie niet een andere manier verzinnen? Eerlijker en minder tijdrovend?@MinOCW

— PB Litmaath (@PBLitmaath) November 1, 2022

Vanaf 8:30 ingelogd, vanaf 10 uur in de wachtrij, na 4 uur en 3 kwartier het verlossende woord: op=op. Betaal zelf je studiekosten maar.

Achterlijk gedoe dat #STAPbudget

Wie heeft dit verzonnen!? Waarom studiekosten niet aftrekbaar v belasting, da’s gelijke kans voor iedereen? pic.twitter.com/9iqF9NVe0W

— Lieke Muller (@LiekeMuller) November 1, 2022

Zo balen. Hier ook niet de 4* er naast gegrepen. Ruim 4 uur voor niks zitten wachten. De 2* binnen 5 minuten einde wachtrij dat het budget op is. #uwv #stapbudget kan dit niet anders?

— Laerkom78 (@laerkom78) November 1, 2022

Vereniging jongerenwerkers: wapenbezit onder jongeren neemt toe

Generated by Feedzy