Meer maatregelen in Japan en geen groot verjaardagsfeest voor Obama

Meer maatregelen in Japan en geen groot verjaardagsfeest voor Obama

Hoe verloopt de coronacrisis in de rest van de wereld? Een rondje langs het buitenland.

  • In nog acht prefecturen in Japan zijn de coronamaatregelen aangescherpt vanwege het oplopend aantal besmettingen in het land. Er geldt al een noodtoestand in zes prefecturen en in vijf andere zijn er strenge maatregelen van kracht. Donderdag zijn dezelfde strenge maatregelen aangekondigd voor de regio’s Fukushima, Ibaraki, Tochigi, Gunma, Shizuoka, Aichi, Shiga en Kumamoto, schrijven lokale media. Daardoor is het vanaf zondag niet meer toegestaan om alcohol te serveren in de horeca en aan restaurants wordt gevraagd om te sluiten om 20.00 uur. Sinds eind juni loopt het aantal coronabesmettingen in Japan op. Woensdag liep het aantal dagelijkse besmettingen op naar meer dan 14.000, nadat het land dinsdag voor het eerst sinds de corona-uitbraak al meer dan 12.000 besmettingen registreerde.
  • Voormalig president van de Verenigde Staten Barack Obama heeft besloten zijn zestigste verjaardag toch kleiner te vieren dan aanvankelijk gepland. Dat laat zijn woordvoerder woensdag weten, melden Amerikaanse media. Aanvankelijk zouden honderden gasten, onder wie beroemdheden zoals Oprah Winfrey en George Clooney, het verjaardagsfeest zaterdag bijwonen. In verband met de oplopende besmettingsaantallen in de VS leidde dit tot veel kritiek, met name uit Republikeinse hoek. Bij het feest zijn nu alleen goede vrienden en familie welkom.
  • Het Verenigd Koninkrijk accepteert vanaf woensdag de gratis coronatesten die de Nederlandse overheid aanbiedt. Dat meldt de Britse ambassade in Den Haag. Tot voor kort werden reizigers in de Eurostar-trein van Amsterdam naar Londen afgewezen, omdat de test die vooraf bij de Nederlandse GGD werd gedaan nog niet erkend werd door de Britse douane. Op dit Nederlandse testbewijs staat niet de naam van degene die de test heeft afgenomen – een vereiste voor het Verenigd Koninkrijk.

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC de ontwikkelingen rondom de coronacrisis in binnen- en buitenland bij. Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag 4 augustus:

  • Mensen die volledig zijn ingeënt tegen Covid-19 hebben 50 tot 60 procent minder kans om besmet te raken met de Deltavariant van het coronavirus in vergelijking tot ongevaccineerden. Degene die zijn ingeënt, maar wel besmet zijn, dragen gemiddeld een lagere hoeveelheid virusdeeltjes mee. Dat bleek woensdag uit resultaten van een onderzoek van het Imperial Londen College.
  • Inmiddels heeft 85 procent van de volwassenen in Nederland tenminste één coronavaccinatie gehad. Dat meldde het RIVM. Afgelopen week kregen 812.269 mensen een injectie. Dat is het laagste wekelijkse aantal sinds mei.
  • Evenementenorganisator ID&T ziet af van het kort geding tegen de staat, dat het bedrijf in juli met veertig branchegenoten had aangespannen. „ID&T Groep ziet geen juridische grond om huidig kort geding voort te zetten en roept overheid op tot volledige heropening in september”, schreef de organisatie woensdag in een verklaring.
  • Het aantal coronapatiënten dat is opgenomen in het ziekenhuis daalde voor het eerst in drie weken. Waar er dinsdag nog 719 patiënten met Covid-19 waren opgenomen, daalde dat aantal woensdag met 57 tot 662. Dat bleek uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).


Lees hier het hele blog van woensdag 4 augustus terug

Source