Maleisische Petronas doet eerste ontdekking in Blok 53

Het Maleisische Petronas heeft vrijdag 9 september de eerste olie-ontdekking in Suriname aangekondigd, bij de Baja-1-bron in het offshore-blok 53. De put, gelegen op ongeveer 189 kilometer uit de kust van Suriname in een waterdiepte van 1.140 meter, is met succes geboord tot een totaal van 5.290 meter. 

Redhani Abdul Rahman, Vice President Exploration van Petronas, zei: “De ontdekking bij de Baja-1-put is een belangrijke mijlpaal voor Petronas bij het ontsluiten van koolwaterstof bronnen uit onze exploratie activiteiten. We worden aangemoedigd door deze prestatie en zullen ons blijven concentreren op het uitbreiden van onze internationale portefeuille, vooral in Amerika.”

Mijlpaal

Hij zei verder: “Deze prestatie is een bewijs van de gecombineerde expertise en ervaring van alle joint venture-partners en we kijken uit naar meer opwindende mijlpalen naarmate we verder komen.” 

Petronas heeft een belang van 30 procent in het blok dat wordt beheerd door Apache (APA Suriname Corporation) met een belang van 45 procent en met CEPSA Suriname dat de overige 25 procent in handen heeft. 

Petronas heeft ook een 100 procent belang en exploitantschap in Blok 48 en heeft een 50:50 partnerschap met ExxonMobil Exploration and Production Suriname B.V in Blok 52 binnen het toekomstige Suriname-Guyana-bekken. In 2020 werd de eerste ontdekking van koolwaterstoffen gedaan in Blok 52.

Langer wachten 

Surinaamse regeringsfunctionarissen hadden tijdens de Suriname Energie, Olie en Gas Conferentie (SEOGS) in juni de hoop uitgesproken, dat de Final Investment Decision (FID) tegen het einde van dit jaar zou kunnen worden gemaakt, waarmee het eerste offshore olieproductie project van Suriname zou kunnen worden opgeleverd. Ruim een maand terug werd met de reeds eerder in het Sapakara reservoir bevestigde hoeveelheid, aangenomen, dat deze voorkomens de FID dichterbij brengt. Echter is er daarvoor nog geen datum. Vermeldenswaard is dat, de FID al een tijdje op zich laat wachten.

Source