LVV start training Voedselverwerking met AdeKUS

Het directoraat Landbouw van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en de studierichting Agrarische Productie van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), werken hard aan het stimuleren van ondernemerschap. Middels onder andere productiegerichte trainingen voor ondernemers en studenten hoopt men dit uiteindelijk te realiseren. Op woensdag 7 september is in dat kader een voedselverwerkingstraining verzorgt in het laboratorium van AdeKUS.

Dertien deelnemers, waarvan vier LVV-voorlichters, zes agrariërs en drie studenten, hebben een training gevolgd waarin zij geleerd hebben markoesa jam en creamcheese te maken.

Deze voedselverwerkingstraining is de eerste in een reeks. Middels deze trainingen wordt niet alleen ondernemerschap gestimuleerd, maar wordt ook waarde gegeven aan fruit dat verloren dreigt te gaan. Voedselverspilling wordt hierdoor dus gereduceerd.

In juli dit jaar heeft het directoraat Landbouw, plantmateriaal geschonken aan de faculteit Agrarische Productie van de AdeKUS, waarna in augustus een training in plantvermeerderingstechnieken door deskundigen van het ministerie werd verzorgd aan de studenten. De training in voedselverwerking is geïmplementeerd en verzorgd door AdeKUS zelf.

Het ministerie zal in samenwerking met de AdeKUS, vaker trainingen verzorgen aan de studenten van de studierichting Agrarische Productie. Deze studierichting is een wetenchappelijke opleiding die zodanig is opgezet dat men voldoende technische kennis opdoet om agrarische productieprocessen te analyseren en te optimaliseren. De opleiding is breed van opzet en bevat elementen die van belang zijn voor een wetenschappelijke agrarische opleiding.

Eén van de afstudeeroriёntaties die aangeboden wordt is agroprocessing, waar de trainingen vanuit onder andere het directoraat Landbouw volledig op inspeelt.

Lydia Ori, richtingscoördinator Agrarische Productie, is zeer ingenomen over de versterkte samenwerking met het ministerie. “Deze samenwerking heeft ons ervan bewust gemaakt dat wij elkaar nodig hebben in het belang van de agrarische ontwikkeling van Suriname”, gaf zij aan tijdens de opening van de training Voedselverwerking. Zij hoopt op een goede voortzetting hiervan in het belang van de studenten van de studierichting.

The post LVV start training Voedselverwerking met AdeKUS appeared first on DE WEST.

Source