Lieke Klaver en Lisanne de Witte verder in ’stoomcabine’

Klaver deed dat het meest overtuigend. De atlete uit Enkhuizen eindigde als derde in haar serie in 51,37 en verzekerde zich direct van een deelname in de halve finales op woensdagavond.

De Witte liep in haar serie naar de vierde plaats en was afhankelijk van haar tijd. Haar 51,68 bleek na de zes heats snel genoeg om ook door te mogen in het olympisch toernooi.

Klaver en De Witte kwamen in Tokio ook al uit in de estafetteploeg op de 4×400 gemengd, die in de finale als vierde eindigde. De Witte mocht in de serie lopen, Klaver werd zowel in de serie als finale ingezet.

Ook Lieke Klaver bereikt de volgende ronde.

Ook Lieke Klaver bereikt de volgende ronde.

De 22-jarige Klaver is het opkomende talent op de 400 meter, die ook snel is op de 200 meter. Ze won al eens een wedstrijd uit de prestigieuze Diamond League en stond dit voorjaar in Polen in de finale van de EK indoor. Ze finishte als vijfde.

De 28-jarige De Witte won brons op de EK van 2018 en ook brons op de EK indoor van 2019. De atlete uit Castricum was tot deze zomer in het bezit van het Nederlands record op de 400 meter met 50,77, maar dat record is ze inmiddels kwijt aan rijzende ster Femke Bol, die al 50,37 liep.

Klaver en De Witte maakten deel uit van het estafetteteam dat op de EK indoor in Polen het goud veroverde op de 4×400 meter.

Klaver liep naar eigen zeggen ’gecontroleerd’ naar de halve finales van de 400 meter op de Olympische Spelen in Tokio. „Dit was prima voor nu, maar in de volgende race zal er een tandje bij moeten. Na de halve finales wil ik echt kunnen zeggen dat ik op mijn allerhardst heb gerend”, zei de 22-jarige na haar race bij de NOS. Klaver werd derde in haar heat in 50,37 en ging rechtstreeks door.

De warmte en hoge luchtvochtigheid in Tokio zijn ook een tegenstander, zei ze. „Het had geregend, dus ik verwachtte dat het een beetje was afgekoeld. Maar het leek hier wel een stoomcabine, alsof ik in een magnetron aan het opwarmen was.”

Lisanne de Witte in actie.

Lisanne de Witte in actie.

De Witte was opgelucht dat ze op basis van haar tijd nogmaals in actie mag komen in het Olympisch Stadion. De 28-jarige atlete finishte als vierde in haar heat in 51,68, maar mocht als een van de zes tijdsnelsten door naar de halve finales. „Ik ben niet heel tevreden over de race, ik liep een beetje kramperig op de laatste meters, misschien kwam dat door de hitte. De eerste 200 meter gingen voor mijn gevoel wel hard, maar ik had een betere tijd verwacht.”

Taymir Burnet

Bij de mannen plaatste Taymir Burnet zich voor de halve finales. De 28-jarige atleet van Curaçao spurtte in zijn serie naar de derde plaats in een beste seizoenstijd van 20,60 en verzekerde zich van een directe plek in de halve finales woensdagavond (Japanse tijd).

Burnet trok na de bocht goed door op het rechte stuk en moest alleen Jereem Richards uit Trinidad en Tobago (20,52) en de Zuid-Afrikaan Shaun Maswanganyi (20,58) voor laten gaan.

In Tokio wordt de opvolger van de Usain Bolt bekend. De Jamaicaanse sprintlegende won drie Spelen achtereen het goud op de 200 meter.

Bekijk hier het volledige programma van TeamNL op maandag 2 augustus

Bekijk hier de medaillespiegel

Telesport nieuwsbrief

Dagelijks het belangrijkste sportnieuws, uitslagen, analyses en interviews.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

Lees hier ons privacybeleid.

Source