Kopprogramma Natin ‘Oil and gas’ zeer belangrijk en strategisch project’

Tekst en beeld Wilfred Leeuwin

PARAMARIBO — De regering, het bedrijfsleven en de in Suriname aanwezige internationale oliemaatschappijen hebben grote verwachtingen van ‘oil and gas’-kopprogramma op het Natuur Technisch Instituut (Natin). Het is opgezet door Staatsolie en de internationale maatschappijen in samenwerking met de regering, in het bijzonder het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC).

Het programma, dat op 28 oktober officieel werd gelanceerd, speelt in op de behoefte om binnen het local content-programma van Suriname eigen kader ter beschikking te hebben. “Een zeer belangrijk en strategisch project, dat nu al is gericht op de toekomst en in feite het gezicht van Suriname zal bepalen. We beseffen nog onvoldoende wat dit betekent”, zei president Chandrikapersad Santokhi.

Local content

Staatsolie en haar buitenlandse partners hebben intussen meer dan één miljoen US dollar aan het project uitgegeven. “Deze investering moest, omdat bij het opzetten van het programma is komen vast te staan dat dit onderwijsproject vooral een praktische kant zal moeten hebben. Je kunt voor deze opleiding onmogelijk theorie volgen, terwijl er geen machines aanwezig zijn om op te oefenen”, benadrukte Staatsolie-directeur Annand Jagesar. Volgens hem gaat het om zeer dure machines. “Maar het geloof in dit project is groot. We gaan het doen en het gaat door, samen met de buitenlandse maatschappijen.”

Santokhi zei bij zijn aantreden als president ruim twee jaar terug, tegenover de directie van Staatsolie de wens te hebben uitgesproken een studierichting te willen voor olie en gas op alle niveaus. Toen bleek namelijk al dat er behoefte is aan middelbaar geschoold kader met een vervolgtraject in trainingen.

Aan het staatsbedrijf is ook gevraagd, met haar opgebouwde expertise, de leiding te nemen om een local content-strategie te ontwikkelen voor Suriname. “Ik zag de angst en onzekerheid bij het bedrijfsleven dat olie en gas komen, maar dat er geen netwerk zou zijn voor local content en kansen zouden worden gemist of dat niet zal worden geïnvesteerd in local content.”

De regering heeft een kleine twee weken terug het eindverslag Local Content ontvangen van het team dat daarvoor is samengesteld. De president zei daar enorm blij mee te zijn, ook omdat alle teamleden afkomstig zijn uit de private sector.

“De sector was zelf belast met het ontwikkelen van local content”, aldus Santokhi die de rapporten verder zal sturen naar de Sociaal-economische Raad, de Staatsraad en De Nationale Assemblee, waarna ze een officiële status krijgen. Ze zullen vervolgens in een tijdlijn worden omgezet, waarin ook het kopprogramma van Natin, waar het staatshoofd “extra tevreden” over is, zal worden opgenomen.

Tweejarige studie

Vooralsnog zal worden gewerkt met buitenlandse bedrijven en kaders, omdat er in Suriname geen bedrijven en technische krachten zijn die voldoen aan de vereiste strenge technische randvoorwaarden. Dit harde en eerlijke antwoord kreeg de president bij zijn bezoek aan één van de boorplatforms van de oliemaatschappijen op zijn vraag over local content en arbeidsplaatsen voor Surinamers.

Ook Gracia Valies-Ormskirk, directeur Beroepsonderwijs van OWC, en de directie van het Natin zijn zeer te spreken over het kopprogramma. Na dit ruim tweejarige opleidingsproject zal op het Natin een permanente studierichting ‘Oil and Gas’ worden opgezet.

Het valt Jagesar op dat Natin-afgestudeerden enorm zijn gewild bij het bedrijfsleven. Bij Staatsolie alleen werken meer dan tweehonderd van hen, wat ruim 20 procent van het totale personeelsbestand is. Hij zei dat deze kopopleiding voor ‘oil and gas’ zal moeten voldoen aan de internationale standaarden.

De studenten riep hij op om naast de opleiding volgen, ook andere capaciteiten te ontwikkelen, zoals het werken in teamverband, wat hij een belangrijke factor noemt om het productie rendement te verhogen. De directeur hoopt dat in deze groep studenten er potentiële personen zijn die in de toekomst richting kunnen geven aan Staatsolie.

“Ik weet dat jullie het kunnen, omdat jullie goede en geselecteerde studenten zijn.” Staatsbedrijf Telesur heeft voor de opleiding voldoende internet capaciteit beschikbaar gesteld aan alle ruim 25 studenten die voor de opleiding zijn geselecteerd.

Generated by Feedzy