Kinderen leven zich uit op vakantiedag Uma Opo

Tekst en beeld Arjen Stikvoort

PARAMARIBO — “Ik vind het een heel leuk initiatief. De kinderen kunnen in de vakantie nergens gaan. Alles is zo duur geworden. Dit is dus echt een ontspanningsdag voor ze. Ik ben heel blij”, reageert moeder Mathilda Brown. Ze heeft haar kinderen en enkele van de buurt woensdag gebracht naar de vakantiedag van stichting Uma Opo op Grun Dyari.

Er wordt volop plezier gemaakt: flink gelachen, gespeeld, gedanst, gegeten en gesnoept. Voor veel kinderen was dit het enige uitje tijdens de grote vakantie, want geld om dure tripjes buiten de stad te maken, is er tegenwoordig steeds minder. Ouders kijken verheugd hoe hun kroost zich vermaakt bij het touwtrekken en trefbal, maar ook wanneer ze staan te popelen voor de popcornkraam of bij de schaafijsman. Het is even ‘echt’ vakantie.

“De kinderen kunnen in de vakantie nergens gaan. Alles is zo duur geworden. Dit is dus echt een ontspanningsdag voor ze.”

Mathilda Brown

Verschillende spelletjes zijn uitgezet op het terrein. Sportleraar Silvion Sedney helpt als vrijwilliger mee. “Het is een sport- en spelletjesdag met veel bewegen. Als je dat combineert met lekker eten is het helemaal compleet. Je ziet dat de kinderen helemaal los gaan. De dag is echt met twee woorden samen te vaten: groot succes.”

Armoedebestrijding

Stichting Uma Opo heeft zich onder meer ten doel gesteld om armoede in het land te bestrijden, zegt voorzitter Mavis Demon. Zij kwam haast handen en voeten te kort om de vele kinderen de dag van hun leven te bezorgen, maar het lukte. “We willen ten minste één keer per jaar de mensen die het echt zwaar hebben verwennen met genoeg eten en drinken en een heel leuke dag ervan maken”, vertelt ze.

Echter, doordat het zo slecht gaat in het land, moet er harder door de stichting worden gewerkt om hulp te kunnen blijven bieden. Voor deze vakantiedag voor de kinderen kwam er bijstand van organisaties uit Nederland.

Los van de kinderdag doet de organisatie volgens Demon ook aan armoedebestrijding. “We kijken daarbij niet naar wie je bent of waar je thuis hoort, maar wel of je het nodig hebt en hoe we je kunnen helpen.” Ze legt uit dat er tal van activiteiten worden georganiseerd om het geld bij elkaar te krijgen. Daarmee worden voedselpakketten en andere zaken aangeschaft.

Generated by Feedzy