Karto vraagt “awareness” voor agrarische sector commewijne

Het Assembleelid Evert Karto (ABOP/PL) uit het distrikt Commewijne vindt dat er meer informatie naar boeren in de agrarische sector in zijn district moet worden verstrekt over wat de mogelijkheden voor hun zijn om in te kunnen spelen op de ontwikkelingen in de olie- en gasindustrie. Op Suzanna’s Daal, dicht bij de monding van de Surinamerivier in Commewijne, is begonnen met de bouw van een haven, de Shore Base Suzanna’s Daal, van waaruit de bevoorrading zal plaatsvinden van de olieboorplatformen voor de kust.

Op dit moment moeten de offshore supportschepen die de werkers, boorplatforms en andere grote vaartuigen van materiaal en andere zaken voorzien, helemaal naar Trinidad & Tobago om zaken te doen. De Shore Base Suzanna’s Daal zal deze lucratieve rol voor een belangrijk deel kunnen overnemen. De spin-off effecten van de haven te Suzanna’s Daal zullen voor de lokale bevolking, ondernemers en boeren in het district uitgelegd dienen te worden, opdat zij daarop kunnen inspelen. Vooral voor boeren in de agrarische sector in zijn district vindt Karto zulks erg belangrijk. 

Veilig voedsel

De vele werkers en contractors die in de olie- en gasindustrie werken zullen namelijk van veilig en goed voedsel moeten worden voorzien, en daar zouden de lokale boeren op kunnen inspelen. Van overheidswege zou in dit kader ook meer ondersteuning naar de agrarische sector in Commewijne moeten worden gegeven. In de directe omgeving van Suzanna’s Daal zijn boeren actief, maar tot nu toe zou er met hen niet eens zijn gesproken. 

Karto pleit voor concrete acties om het “local content” in Commewijne voor te bereiden en klaar te stomen om straks te kunnen inspelen op de levering van goederen en diensten ten behoeve van de olie- en gasindustrie. 

De haven te Suzanna’s Daal is een “high tech” project van DP World, HJ de Vries Group of Companies en Firm Engineering. Het behelst een totale investering van ruim US$ 125 miljoen. De haven te Suzanna’s Daal ligt slecht 200 kilometer verwijderd van de olievelden op zee. Wanneer de eerste fase van het project in 2023 af is, zullen er alvast twee “offshore support” schepen tegelijk bediend kunnen worden. Er zal behoefte zijn aan onder andere voeding, onderhoud, reserveonderdelen en brandstof. De haven zal daarnaast voorzien in vuilopvang- en-verwerking, vers water, medische en technische diensten, en een landingsplek voor helikopters.

SS    

Generated by Feedzy