“Karate gaat weer open”

Tientallen karateka’s nemen het vandaag in de Ismay van Wilgen sporthal tegen elkaar op tijdens de Funakoshi Battle. Het is de eerste keer sinds de start van de coronapandemie in 2020, dat er weer wedstrijden onder auspiciën van de Surinaamse Karate-do Associatie (SKA) plaatsvinden.

Iwan Lindveld kan niet wachten. “We zijn verheugd dat er weer wedstrijden gehouden kunnen worden. Karate gaat weer open,” aldus de schoolhouder van karateschool Funakoshi, die het jaarlijks terugkerend evenement organiseert.

De Funakoshi Battle wordt voor de zevende keer afgewerkt, maar het wordt dit keer niet zomaar een toernooi. Deze editie vindt ook plaats in het kader van vijftig jaar karate in Suriname. Deze vechtsport werd op 7 mei 1972 door karategrootmeester Cecil Tirion in Suriname geïntroduceerd.

In verband daarmee werd eerder deze week onder andere een receptie gehouden waar verschillende karategrootheden in de bloemen gezet werden. Daarnaast werd ook een boekwerk over de geschiedenis van karate in Suriname overhandigd aan voorzitter Marinus Bee van De Nationale Assemblee (DNA), in het verleden zelf ook karateka.

Met de Funakoshi Battle komt de feestweek in verband met vijftig jaar karate in Suriname ten einde, maar Lindveld belooft dat het toernooi zelf ook een spektakel wordt. “De karateka’s staan te popelen, omdat er vanwege COVID zo lang geen wedstrijden georganiseerd konden worden.”

Maar de organisatie houdt enigszins toch wel rekening met gezondheidsrisico’s. Vandaar het aantal deelnemers gehouden is op 65. “Normaliter hebben we 150 tot 200 vechters bij dit toernooi, maar we moeten voor nu nog voorzichtig blijven met de COVID-situatie,” legt hij uit.

In totaal nemen acht van de tien scholen aangesloten bij de SKA mee aan het toernooi. Het worden teamwedstrijden in verschillende leeftijdscategorieën, waarbij zowel de winnende teams als de winnende vechters een prijs ontvangen. “De teams krijgen een trofee en de vechters in de teams die hun partijen winnen krijgen een medaille,” legt Lindveld uit.

Voorafgaand aan het evenement, zullen enkele speeches gegeven worden in het kader van vijftig jaar karate in Suriname, waarna de wedstrijden tegen tien uur ’s morgens aanvangen. Tijdens de pauze, worden karatedemonstraties verzorgd. Het toernooi eindigt om vier uur ’s middags.

Source