Kapitein Vrede roept Saramaccaners op tot gezamenlijke viering ‘Saamaka daka’

Kapitein Ifna Vrede heeft onlangs tijdens een krutu te Klaaskreek de Saramaccaanse gemeenschap opgeroepen om de eenmalige vrije dag die aan hun is toegekend gezamenlijk te vieren. 19 september is een eenmalige nationale vrije dag, waarop Samaaka daka wordt herdacht. Deze dag herinnert aan de vrede van 19 september 1762, die werd gesloten tussen het koloniale bestuur en de stam van de Saramaccaners.

Voor de dignitaris is deze dag belangrijk en moet die niet onopgemerkt voorbijgaan. Zij bedankte Eddy Jozefzoon die raadsadviseur was, nu wijlen, voor zijn inzet. “Hij heeft onze ogen geopend en ook de moeite gedaan, zodat wij meer te weten zijn gekomen over deze dag,” zei Vrede tijdens de krutu.

Jozefzoon was toen in de positie en hij heeft gesprekken gevoerd met de overheid over 19 september 1762 en dat vonden wij goed. “Dat we nu deze dag hebben gekregen is dankzij hem,” gaf Vrede aan. Er is aan de overheid een vrije dag gevraagd, die ook is toegekend, om de voorouders te gedenken en bedanken.

“We roepen daarom eenieder op die zich een Saamaka voelt om de dag te komen vieren. We moeten zelf invulling geven aan de dag en op onze manier,” vindt Vrede. In verband met de Samaaka daka zijn er een reeks activiteiten gepland in zowel Paramaribo als in het woongebied van de Saramaccaners. In het dorp Pokigron, dat in het district Brokopondo ligt, te Atjoni en in Palmentuin zullen er activiteiten gehouden worden.

Source