Kaarsjes branden voor dierbare op Allerzielen

Tekst en beeld Arjen Stikvoort

PARAMARIBO — “Het is geweldig elk jaar zo. De leukste tijd om te komen, is even na zessen als het donker begint te worden. Dan zitten we hier met kaarsjes. Zo vredig.” Conrad Issa slaat geen jaar over om naar de RK-begraafplaats aan de Schietbaanweg te gaan om Allerzielen mee te maken. Deze gedenkdag is wereldwijd op 2 november, een dag na Allerheiligen waarmee ze nauw verbonden is.

Op Allerzielen wordt er gebeden voor de zielen van de overledenen. Dit jaar was er wederom veel belangstelling. Honderden mensen bezochten het graf van een familielid, kennis of vriend. Ze brandden er een lichtje of legden er een bloemstukje. Marjorie Berenstein, die met vakantie is, bezocht het graf van haar 38 jaar overleden vader. “Ik heb wat kaarsjes voor mijn vader en oma aangestoken.”

Berenstein noemt Allerzielen een speciale dag om de doden te gedenken. Elke keer als ze op vakantie is, bezoekt ze het graf en legt er een bloemtje op. “Maar dit jaar is het extra speciaal, omdat het Allerzielen is. Ik heb dit in geen dertig jaar meegemaakt.” Ze neemt een moment van rust en bezinning. “Het is voor mij ook het besef dat hij er niet meer is”, zegt ze met zachte stem.

Requiemmis

Er waren dit jaar twee traditionele requiemmissen. Eén voor kinderen en één voor volwassenen. Bisschop Karel Choennie en andere priesters namen ook deel. Priester Kumar Irudayasamy leidde de dienst. “Allerzielen is een dag waarbij alle zielen van de overledenen van de voorbije jaren worden herdacht. Het is een dag waarop we herinneren dat wij komen en zullen gaan. Er is een begin en een einde van ons leven. We bereiden ons op deze dag voor op het eeuwige leven dat hierna wordt verwacht”, aldus Irudayasamy. In de kinderdienst is er op een kinderlijke manier verteld over de verbintenis met de overleden. Kinderen werden geleerd om uiting te geven aan hun gevoelens.

Irudayasamy heeft deze Allerzielen goed ervaren. Het was drukker dan de voorbije twee jaar toen de Covid-19-pandemie woedde. De mensen die een lichtje kwamen ontbranden, konden ook veel gemakkelijker dan voorheen de graven bereiken. “Er is veel gedaan aan onderhoud en schoonmaak. Ook de toegankelijkheid van de graven is enorm verbeterd”, benadrukte de priester.

Generated by Feedzy