Jumbo komt met smoesjes waarom de melk op is: wat is de echte reden?

Wie zijn boodschappen doet bij de Jumbo is het misschien al opgevallen: de melk is op. Zijn er leveringsproblemen bij Campina? Komt het door een neerslagtekort? In elk filiaal worden er weer andere redenen genoemd.

Bij het lege zuivelschap hangt vaak een briefje met de reden voor het ontbreken van de melk. Alleen is die reden steeds een andere: de ene Jumbo wijst op problemen bij de distributiecentra, de andere noemt leveringsproblemen (bij Campina of in het algemeen) als oorzaak. Meest opvallende verklaring is een zogezegd neerslagtekort.

Op een briefje dat rondgaat op Twitter staat: “Landelijk hebben we te maken met een tekort aan melk. De oorzaak ligt bij het feit dat we te maken hebben met geen tot weinig neerslag waardoor het gras te weinig vocht heeft. Hierdoor is de productie van melk veel te laag ten opzichte van de vraag.”

Waarom dit een smoesje is, legt een boer uit op Twitter: de koeien krijgen nog helemaal geen gras uit 2022 te eten dus eventuele droogte nu kan nog geen invloed hebben op de hoeveelheid melk.

Andere boeren weten wel waarom Jumbo geen melk heeft: de supermarkt weigert een eerlijke prijs te betalen aan de zuivelfabrieken. “Er is geen tekort aan zuivel. Jumbo vertikt het om een kostprijsdekkende prijs te betalen aan de zuivelfabrieken. Dat opgeplakte A4tje is een leugen. Jumbo maakt misbruik van de onwetendheid van de klant,” klinkt het in een verklaring op Twitter.

Een andere boer schrijft: “Jumbo kende vorig jaar een omzet van 9,9 miljard euro, de eigenaren krijgen elk jaar tientallen miljoenen euro’s uitgekeerd, maar de boer moet en zal leeg geperst worden, niks leveringsproblemen, @Jumbo weigert een hogere melkprijs te rekenen!”

Ook BBB-leider Caroline van der Plas doet een duit in het zakje:

Source