Javaanse sambal

Ingrediënten Javaanse sambal
1 pond tomaten
100 gr pepers of naar smaak
1 vingerlengte laos
4 salamblad
2 cc trassie
2 afgestreken theelepel zout
70 gr rietsuiker
1 teen knoflook
1 dl olie

Bereiding Javaanse sambal
Droge bruine salamblad in een glas water weken; laos schillen en in plakjes dik 3 mm snijden en 2 schijfjes pletten of stampen; 2 cc trassie (is ongeveer even veel als 2 bouillonblokjes)fijn malen in een stamper.
Tomaten en pepers ontpitten en kroontjes verwijderen; tomaten vierendelen; eventueel ontvellen maar het hoeft niet.
Knoflook pletten.

Olie verhitten op middenvuur, dus niet te heet. 2 geplette schijfjes laos en geplette knoflook in de olie bruin bakken en daarna verwijderen. (Om de olie op smaak te brengen).
Trassie in de olie, snel bakken, dan de pepers snel even bakken en blussen met de gesneden tomaat. Overige laos erbij en de salambladeren. Een uur laten sudderen op zacht vuur met deksel op de pan.
Dan het zout en suiker erbij doen en nog 45 minuten laten sudderen met deksel iets open, zodat het vocht verdampt. Die sambal is klaar als al het water is verdampt.

Tips: sambel proeft de volgende dagen anders dan op de dag van bereiding; 1 schijfje laos en 1 salamblad erin laten en de rest van laos en salamblad verwijderen. Suiker is in een verhouding met tomaat: suiker = 7:1. Vindt je het te zoet, probeer een andere keer 9:1. Tomaat:zout = 250:4.
Wees niet zuinig met olie, eventueel overtollige kan altijd afgegoten worden.
Op 500 gram tomaten kan ook 200 gram gedroogde garnalen erbij.

Bereiding van de garnalen:
200 gram garnalen goed uitlezen. Niet wassen, anders verwijder je het zout en smaak. Inweken in water dat die garnalen net onder water staan. Na een uur het water afgieten en pletten in een vijzel.
De garnalen na de peper en voor de tomaten in de pan doen. Dus trassie, pepers en garnalen snel even bakken. Mail als het is gelukt. Lekker bij teloh.

E Riamos op maandag 19 juli 2004

Het bericht Javaanse sambal verscheen eerst op Sranang Kukru – De Surinaamse Keuken.

Generated by Feedzy