‘Jagernath Lachmon was een begrip in Suriname’

PARAMARIBO — De VHP heeft woensdag stilgestaan bij de 106de geboortedag van haar eerste voorzitter, Jagernath Lachmon. Waarnemend voorzitter Glenn Oehlers roemde ‘Papa Lach’ als het boegbeeld van een multi-etnische samenleving, democratie en rechtstaat. “Hij heeft door de jaren heen politieke structuren ontwikkeld voor de huidige generatie politici. Jagernath Lachmon was een begrip in Suriname, een staatsman.”

Lachmon is ruim 52 jaar politiek leider geweest en was de langstzittende parlementariër. Vanaf 2020 wordt zijn geboortedag door de VHP mede herdacht in het teken van de verbroederingsgedachte. ‘Verbroedering en eenheid’ zijn verbonden aan de waarden als harmonie, integratie, eerbied voor mensenrechten, openbaarheid van bestuur en betrouwbaarheid, schrijft de mediacommissie.

Volgens Oehlers putten de VHP en het volk kracht en inspiratie uit Lachmon’s idealen. “Zijn verbroederingspolitiek is tot de dag van vandaag een inspiratie voor ons allen en een baken van hoop voor een vreedzaam Suriname.” De partij belooft, met verwijzing naar het feit dat 21 september is uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Vrede, ook de idealen van vrede altijd te zullen promoten.

De waarnemend voorzitter bleef stilstaan bij de vermaarde Riethalm-filosofie, die een lijfspreuk was van Lachmon. Volgens Lachmon kan in woelige en moeilijke dagen de Riethalm-filosofie goed van toepassing en leidend zijn. Door de kracht van een sterke storm buigt de riethalm misschien wel lang en diep, maar richt hij zich toch weer op als de storm voorbij is.

Bij de standbeelden van Lachmon op het Onafhankelijkheidsplein en in partijcentrum De Olifant zijn er woensdag kransen gelegd. Volgens de mediacommissie van de VHP zal de regering zaterdag een gebedsdienst houden in de tuin van het presidentieel paleis in het kader van de nationale dag voor verbroedering en eenheid.

Generated by Feedzy