Is Poetin ernstig ziek? Geruchten over kanker of Parkinson zwellen aan

De geruchten dat Vladimir Poetin mogelijk ernstig ziek is en onder behandeling staat van een medisch team, worden sterker. Moet hij onder het mes vanwege schildklierkanker? Serieuze media schrijven er nu ook over.

De Russische heerser ziet er op verschillende beelden nogal wiebelig uit. Hij heeft een opgezwollen gezicht en schudt ongecontroleerd met zijn handen. Er gaan steeds meer stemmen op dat de 69-jarige Poetin lijdt aan dementie, Parkinson of kanker, meldt onder meer de Britse krant The Independent.

“Er is veel speculatie over de gezondheid van president Poetin”, zegt Theresa Fallon, directeur van het Centrum voor Rusland Europa Azië Studies (CREAS). “Hij wil fitheid en kracht uitstralen, zo treedt hij graag naar buiten. Ziekte past niet in het verhaal van de sterke man Poetin, dat altijd is uitgedragen door het Kremlin. Ik vraag me af of er iets ernstigs aan de hand is achter de schermen”, vertelt ze.

Volgens een onderzoeksrapport van de Russische journalist Roman Badanin heeft Poetin in de afgelopen vier jaar 35 keer afgesproken met een arts, gespecialiseerd in schildklierkanker. Zijn moeilijke bewegen en ongezonde uiterlijk zouden te maken hebben met de behandelingen.

Er zijn beelden opgedoken waarin hij minutenlang de tafel krampachtig vasthoudt. Ook tijdens een ontmoeting met de Wit-Russische dictator Loekashenko maakt hij een fragiele indruk. In aanloop naar de Russische Overwinningsfeestdag op 9 mei loopt de spanning op.

“In een oorlogssituatie met ondoorzichtig leiderschap, letten analisten extra goed op hints wat betreft Poetins gezondheid. Zeker nu 9 mei voor de deur staat. Gaat er iets belangrijks gebeuren binnenkort? Er is veel speculatie op het moment. De situatie is onvoorspelbaar”, legt Fallon uit.

Source