Is er chemie tussen jou en je partner? Dat hangt van deze vijf factoren af

Noem het een vonk, een klik of keiharde chemie, maar er gebeurt iets als je verliefd wordt. Is het meer dan wat rondspringende hormonen en een aantrekkelijk uiterlijk? Op het eerst gezicht niet, maar later wel.

“Liefde op het eerste gezicht is eigenlijk niets meer dan lust op het eerste gezicht. Pure seksuele aantrekkingskracht dus”, zegt klinisch psycholoog en relatietherapeut Sarah Hertens bij Het Laatste Nieuws.

Het uiterlijk speelt daarbij een belangrijke rol, aldus Hertens. “Wie een type heeft – à la groot, gespierd, donker haar en donkere ogen – zal zich sneller tot zo iemand aangetrokken voelen. Non-verbale zaken vinden we ook belangrijk: hoe iemand praat, beweegt, oogcontact maakt, …”

Humor
Maar uiteindelijk moet er meer zijn voor een goede relatie. Hertens omschrijft de vijf pijlers van psychotherapeute Mira Kirshenbaum. “Eerst heb je die fysieke en seksuele aantrekkingskracht, maar daarnaast heb je nog vier andere zaken nodig.”

“Ongedwongen, echt contact is een tweede vereiste. Met andere woorden: je voelt je direct op je gemak bij elkaar. Elk gesprek gaat vlotjes en zelfs bij een eerste date heb je het idee dat je tot een stuk in de nacht kunt blijven tetteren. Ten derde heb je respect nodig. Dat wil zeggen dat je bewondering hebt voor je partner, ook als jullie verschillen van mening.”

“Iets ludieker, maar even essentieel is humor en spielerei. Het is belangrijk dat een koppel op dat vlak op dezelfde golflengte zit en samen kan dollen. Tot slot is veiligheid een must, zodat je je kwetsbaar durft opstellen en vertrouwen hebt in de ander”, verklaart Hertens. “Pas als alle vijf ingrediënten aanwezig zijn, is er sprake van chemistry.”

Source