Initiatiefnemer inzamelingsactie Brokopondo roept organisaties op tot bundeling

De voorzitter van de Coöperatie ‘Fiti maw kon a wan’ tevens initiatiefnemer van de inzamelingsgroep Brokopondo onder water, Dionne Diko, heeft graag dat de verschillende organisaties of personen die iets doen voor de bewoners van de getroffen gebieden in Brokopondo zich bundelen. De reden waarom de coöperatie voor een bundeling gaat, is om een beter overzicht te hebben van de situatie.

In gesprek met Suriname Herald legt zij uit, dat haar organisatie als eerst gestart is met het inzamelen van spullen voor de dorpelingen. “Er werd niets voor de mensen gedaan, niemand die omkeek naar de bewoners. Het NCCR is pas begonnen met het distribueren van water en hulppakketten. We hebben zo vaak de oproep gedaan voor de hulp aan de mensen. We zagen de situatie en we moesten ingrijpen,” merkt Diko op.

De inzamelingsgroep vindt het daarom erg, dat de Surinaamse Televisie Stichting (STVS) is begonnen met een inzamelingsactie, maar ze niet heeft gekend. “Ik kreeg een folder waarin is aangegeven, dat het tv-station bezig is met een eigen inzamelingsactie. Dit, terwijl we al die tijd bezig zijn met de STVS om aan te geven wat we doen, zijn ze achteraf begonnen met een inzamelingsactie zonder ons te kennen,” haalt Diko aan.

Het gaat hier niet om andere dingen, maar de STVS is boos wanneer ze erop gewezen wordt dat het om de belangen van de dorpelingen gaat. “Wij zijn bezig in de dorpen, we weten wat de mensen nodig hebben, wat de behoefte is en welke personen al een pakket hebben gekregen. Wij zouden ook inzage willen in wat er gebeurt,” deelt Diko mee.

De initiatiefneemster gaat voor de samenwerking en vindt niet dat het tv-station hun moet overslaan. “We hebben gevraagd voor een samenwerking alleen voor de transparantie. Wij hebben onze dingen jaren overgelaten aan de mensen van de stad en dat willen we niet meer hebben. We willen weten hoe de dingen verdeeld worden en als er daadwerkelijk voor Brokopondo wordt verzameld. Niemand van Brokopondo is gekend bij de inzameling,” stelt Diko.

De inzamelingsgroep gaat door met haar initiatief, omdat de dorpelingen de hulp hard nodig hebben. “Ze hebben veel verloren en we staan hun bij waar wij kunnen,” zegt de initiatiefneemster van de inzamelingsactie. Het district Brokopondo staat al maanden onder water en sommige personen hebben geen goede slaapgelegenheid.

Hun matrassen zijn nat geworden en er komt weinig zon op om ze droog te krijgen. De mensen hebben opblaasbedden nodig en voedsel, legt Diko uit. “We hebben vernomen dat Staatsolie geld heeft vrijgemaakt om te voorzien in de nodige behoefte van de mensen, maar we hebben nog niets ervan gemerkt,” haalt de initiatiefneemster aan die ook afkomstig is uit Brokopondo.

Source