Inheems dorp Pelelu Tëpu al een jaar zonder schoon drinkwater

GFC NIEUWSREDACTIE- De ruim 600 bewoners van Pelelu Tepu, een Inheems dorp in Zuid-Suriname, beschikken al een jaar niet over schoon drinkwater door een elektrisch probleem bij de waterinstallatie.

Hierdoor kan het grondwater niet gezuiverd worden. Dat meldt dorpshoofd Moshesi Shanaupe van het Trio dorp.

Door de regen in de afgelopen tijd hebben sommige dorpelingen water kunnen opslaan in durotanks. Dat kan niet iedereen doen omdat ze geen durotanks hebben.

“De mensen helpen elkaar, maar als het water weinig wordt in hun durotank gaan ze geen water meer kunnen geven”, schetst dorpshoofd Shanaupe de situatie.

Met de grote droge tijd in aantocht worden de zorgen van het dorpshoofd nog groter. Nu halen de meeste mensen hun water uit de rivier waar ze ook baden.

De waterzuiveringsinstallatie is destijds opgezet door de Medische Zending (MZ) en die is overgedragen aan de overheid.

Dorpshoofd Shanaupe had toen twee mannen van het dorp voorgedragen om in dienst te treden bij het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen voor beheer en onderhoud van het watersysteem. Hun aanstelling is echter uitgebleven.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Boze bewoners geven politici vervuild rivierwater om te drinken

“Als de mannen in dienst waren genomen, kon het probleem voorkomen worden”, zegt het dorpshoofd. Nu ontbeert het dorp schoon drinkwater, dat een recht is en een van de duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals, SDGs) waar Suriname zich aan heeft gecommitteerd.

Volgens Shanaupe is een internationale milieuorganisatie bereid om de waterinstallatie te repareren. Maar hiervoor is toestemming nodig van de overheid.

Indien nodig kan Pelelu Tepu ook extra ondersteuning krijgen van het UNDP-project “Mitigating impact of Covid-19 on Indigenous and Tribal Peoples in Suriname 2021-2922” waarin ook MZ en VIDS participeren.

Districtscommissaris Henk Deel van Tapanahony is niet op de hoogte van het defecte watersysteem van Pelelu Tëpu. Hij weet dat in vele dorpen de waterinstallatie door achterstallig onderhoud niet functioneert. Door geldgebrek bij het commissariaat kan dit probleem niet aangepakt worden.

“We kloppen aan bij de centrale overheid en donoren om hiervoor geld vrij te krijgen, want drinkwater is één van de zaken die prioriteit geniet”, zegt Deel.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER

Source