“Ik teken geen rapporten met eentjes en tweetjes voor het doorstromen van leerlingen”

“Ik teken geen rapporten voor leerlingen die een potje van de school maken en alleen maar eentjes en tweetjes krijgen om door te stromen naar de volgende klas,” zegt Madhuwi Polar, schoolleider van Mulo Latour, in gesprek met Suriname Herald. De scholen lopen al tegen het einde van het schooljaar aan en hebben nog geen duidelijke instructies gekregen vanuit het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) over de doorstroming van de leerlingen op voj-scholen.

“Als de inspecteurs zijn overgeslagen, wie zijn wij. Het zijn de inspecteurs die de normen doorgeven. Het afgelopen jaar hadden we een andere normering en wat de normering voor dit schooljaar is weten we niet. We weten alleen dat de vierdeklassers schoolonderzoeken moeten doen en deelnemen aan hun toelatingsexamen.”

Leerlingen van het derde leerjaar maken ook toelatingsexamen en bezoeken daarom de school. “Ze hebben het overgangsrapport met cijfers nodig, omdat ze een gemiddeld cijfer moeten halen om zich te kunnen inschrijven op de middelbare scholen. Hoe zal dat eraan toe gaan? Ik blijf erbij, ik ga geen rapport ondertekenen zonder een resultaat,” haalt de schoolleider aan.

Er zijn verder ook geen instructies gegeven over hoe de rapporten afgesloten moeten worden. “Ik zal mijn handtekening en ook geen stempel van de school plaatsen zonder dat de leerlingen getoetst zijn. Er moet een manier zijn van toetsing. Dit wat wij moeten doen is frauderen. Dan moet ik nog erbij een rapport met rode cijfers ondertekenen om over te gaan naar de volgende klas. Er moet een bagage zijn om verder te gaan, vandaar dat er moet worden getoetst.”

Verder vraagt de schoolleider zich af als leerlingen met langdurig verzuim ook moeten doorstromen. Als dit het geval is, dan is het een oneerlijk systeem. Voor het toelatingsexamen hebben de leerlingen een overgangsrapport nodig, deelt Polar mee.

Ook de schoolleider van LBO Stoelmanseiland, Manoeska Baabo, zegt nog geen instructies gekregen te hebben over het doorstromen van leerlingen op de voj-scholen. “We hebben nog geen informatie van de leiding ontvangen. We sluiten tegen eind september af en de focus is nu op de examenklassen.”

Een andere leerkracht die les geeft op een voj-school begrijpt de vernieuwing ook niet. “De leerlingen zullen doorstromen, maar we moeten inhaalrepetities geven. Het is geen goed systeem, dat leerlingen zullen overgaan met alleen onvoldoendes,” zegt ze. De onderwijzeres vreest dat leerlingen niet meer gemotiveerd naar school zullen gaan, omdat zij weten dat ze toch zullen doorstromen. “Ik ben geen voorstander van het doorstromen op de voj-scholen,” merkt ze op.

Daniella Rosario belast met de onderwijsvernieuwingen op het MinOWC, zegt dat het ministerie binnenkort komt met een uitgebreide informatiebijeenkomst voor alle schoolleiders en leerkrachten met betrekking tot alle vragen waarmee zij zitten over de vernieuwing. Ook over het doorstromen van leerlingen zal er gesproken worden. “We zijn bezig met de voorbereidingen en we ronden die deze week af,” houdt Rosario Suriname Herald voor.

Simone Awanna


Source