‘Iedereen hoort erbij, dat maakt mij blij’

Tekst en beeld Ricky Wirjosentono

PARAMARIBO — Met de leuze ‘Iedereen hoort erbij, dat maakt bij blij’ heeft de stichting Nationaal monument kind met beperking Suriname woensdag in de Paramaribo Zoo een teken en schilderactiviteit gehouden voor kinderen tussen tien en vijftien jaar zonder beperking en pupillen tot 25 jaar met een beperking. Onder begeleiding van bekende Surinaamse kunstenaars van de Nola Hatterman Art Academy konden ze hun creatieve talenten de vrije loop laten. De tekeningen en schilderijen zullen als inspiratie dienen voor het ontwerp van het monument ‘kind met een beperking’.

Projectcoördinator Tirzah Robles de Medina zegt tegen de Ware Tijd dat in een inclusieve samenleving elk kind erbij hoort, dus ook het kind met een beperking. Acceptatie van deze kinderen betekent volgens haar ook mogelijkheden creëren dat zij mee kunnen doen aan maatschappelijke activiteiten. “In Suriname is het kind met een beperking vaak achtergesteld, omdat er weinig aandacht is voor deze groep. De taboes die er zijn over mensen met een beperking moeten worden doorbroken worden.”

“God heeft voor ons allemaal een plan en wij zijn allemaal normale kinderen. Iedereen verdient een kans in de samenleving”

Jízreël Brown

De stichting maakt zich hard voor een monument: een plek voor ontmoeting, gesprek en debat over de bouwstenen die bijdragen aan een menswaardig bestaan van mensen met een beperking én nationale bewustwording. Door ook kinderen zonder een beperking bij de activiteiten te betrekken, hoopt de organisatie dat de jongeren onderling elkaar beter leren kennen, het respect voor kinderen met een beperking wordt bevorderd en de acceptatie wordt gestimuleerd. “Hiermee stimuleer je die waarden in onze samenleving als geheel”, vindt Robles de Medina.

Jízreël Brown, die cerebrale parese type 2 heeft, vindt het een leuk idee om kinderen met en zonder een beperking bijeen te brengen. “God heeft voor ons allemaal een plan en wij zijn allemaal normale kinderen. Iedereen verdient een kans in de samenleving”, zegt de negenjarige wijs. Cerebrale Parese is geen ziekte, maar een houdings- en/of bewegingsstoornis veroorzaakt door beschadiging van de hersenen. Naast eigen inbreng van de stichting leverde onder meer Lionsclub Paramaribo Noord een bijdrage aan de dag.

De kleintjes hebben zich flink kunnen uitleven tijdens het schilderen en tekenen in de dierentuin.

Generated by Feedzy