Hoe de oorlog oliebedrijven stinkend rijk maakt

Ze zaten even in het beklaagdenbankje vanwege de bijdrage van fossiele brandstof aan de milieuramp. Maar ze zijn er weer helemaal bovenop. Dankzij de oorlog in Oekraïne stromen de miljarden naar de oliemaatschappijen.

Shell heeft in de eerste drie kwartalen van dit jaar 30 miljard euro winst gemaakt. Dat is bijna drie keer meer dan een jaar geleden in dezelfde periode. Het Franse TotalEnergies komt uit op 29 miljard euro winst. Het Noorse staatsbedrijf Equinor zit aan 60 miljard euro winst. Voor heel 2022 rekent de Noorse overheid op 100 miljard euro inkomsten uit de eigen fossiele industrie. Voor volgend jaar verwacht men nóg meer. Allemaal voor 5 miljoen Noren.

Het Britse BP zit na drie kwartalen aan 23 miljard euro winst. Ook de Amerikaanse oliegiganten ExxonMobil (43 miljard euro winst) en Chevron (29 miljard euro winst) doen het buitengewoon goed.

Mathieu Blondeel, specialist energiepolitiek verbonden aan de Britse Warwick Business School tegen De Morgen: “De enorme winsten van de olie- en gasbedrijven hebben niets te maken met een slimme strategie, een uitgekiende bedrijfsplanning of een briljante leiding. Dat speelt allemaal geen rol. Die winsten zijn een gevolg van de illegale Russische invasie van Oekraïne. Het gaat hier puur om een geval van ‘overmacht’. De gas- en oliebedrijven hebben geen enkele verdienste aan hun belachelijke winsten. Dat is zuur voor veel mensen. Zeker in een tijd waarin we elke euro goed kunnen gebruiken voor de aanpak van de huidige energiecrisis en de strijd tegen de klimaatopwarming.”

Generated by Feedzy